Tyske krav skaber tvivl om løsning for Grækenland

Der er udsigt til et langvarigt og vanskeligt eurogruppemøde i aften i Bruxelles om redningsplanen for Grækenland. Hardlinerlande vil have IMF med, men IMF går kun med, hvis Grækenland får gældslettelse.

Tysk finansminister Wolfgang Schauble (tv.) og fransk finansminister Michel Sapin ved Eurogruppens ekstraordinære møde omkring Grækenland. Bruxelles, 14. august 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Det står klart efter de udtalelser, der faldt fra ledende euro-finansministre, lige før mødet i Eurogruppen begyndte sent fredag eftermiddag. Og derfor er det tænkeligt, at aftenens møde alligevel ikke kommer med en endelig løsning.

"Vi må have et commitment fra IMF, som er så forpligtende som muligt; det er for os en forudsætning, og det er altid blevet sagt, at det må kunne opnås. Naturligvis har IMF sine egne regler, men vi må finde en vej," sagde den tyske finansminister, Wolfgang Schaüble.

Men det han her forlanger, blev af andre sammenlignet med at skulle løse cirklens kvadratur, for valutafonden har stillet som klar betingelse, at Grækenland får lettet sin gældsbyrde - ved direkte at få eftergivet gæld, eller ved at få en 30-årig afdragsfri periode.

Tyskland er ikke alene med sit krav.

"Vi er meget på linje med Tyskland i dette spørgsmål," sagde den finske finansminister, Alexander Stubb.

" Vi må være ærlige og åbne om, at der er lidt af en Chatch 22-situation, som skal løses, og det er, at IMF kun vil være med i tilfælde af gældslettelse, og vi vil have IMF med, men vi vil ikke have gældslettelse, så der skal findes en eller anden løsning."

Stubb lagde derfor op til, at man gik frem i flere tempi.

"Jeg tror vi skal gøre det i tre trin," sagde han.

"Det første er, at vi i dag bliver enige om et beløb, som skal frigives den 20. august (da nye græske betalinger forfalder, red.) . Andet skridt er et første review fra institutionerne (en vurdering af hvordan det går med at gennemføre reformplanerne, red.), og den vil formentlig finde sted i oktober, lidt afhængigt af den politiske situation i Grækenland, og skridt nummer tre er at se på, hvordan vi kan få IMF involveret."

Tysklands Schäuble var endnu klarere. På et spørgsmål om, hvad der sker, hvis man ikke får et tilsagn fra IMF i aften, svarede han:

"Hvis vi ikke finder en løsning i dag, må vi lave yderligere brofinansiering, det er klart; det har det europæiske topmøde allerede besluttet. Men det er forberedt. Vi har parallelt forberedt begge optionsmuligheder, så vi vil under alle omstændigheder kunne undgå ophedede situationer i næste uge med de forfaldne græske betalinger."

Den engelsksprogede webudgave af den græske avis Kathimerini skriver fredag aften, på grundlag af kilder i det græske finansministerium, at Grækenland vil få to trancher på i alt 23 milliarder euro: 13 milliarder her og nu til at betale forfaldne ydelser med, og ti milliarder til at rekapitalisere bankerne.

Den samlede redningsplan ventes at skulle være på mindst 86 milliarder euro.