Ti stille og sælg varen

Vejle Erhvervsudvikling lader opfindere fra hele landet møde et ekspertpanel, som hjælper dem og deres opfindelse videre.

Læs mere
Fold sammen
En dag for nogle år siden fortalte en mand stolt i en avis om sin nye opfindelse. Dimsen, han havde udtænkt, var så genial, at han gerne ville fortælle om den, og han lod sig stolt interviewe og fotografere.

Da han nogle dage senere søgte patent på sin opfindelse, fik han blankt nej. Når en opfindelse har været offentliggjort, kan man ikke længere søge patent på den.

En anden dag var der en amerikaner, der udtalte, at han undrede sig over den manglende håndsrækning til opfindere i Danmark. Det lille land havde så meget, men folk med en god idé måtte klare sig selv, syntes han.

De to begivenheder inspirerede staben på Vejle Erhvervsudvikling, og efter noget tids idéudvikling gjorde de selv en opfindelse: Et ekspertpanel for opfindere. Det blev et indfald, der skulle vise sig at være et rent pletskud, for knap 200 opfindere har i panelets tre års levetid gjort brug af tilbudet, og de begejstrede brugere kommer ikke kun fra Vejle-området, men fra hele landet.

- I ekspertpanelet sidder repræsentanter fra vores lokale erhvervsskoler og uddannelser, fra væksthuse, fra den juridiske verden og her fra erhvervsudviklingen. Idéen er, at personen med opfindelsen får afklaret, om opfindelsen er ny, og hvordan han eller hun skal komme videre herfra. Men med engagementet fra skoleverdenen går vi skridtet videre end at være teoretiske, for hvis opfinderen ønsker det, kan eleverne på for eksempel teknisk skole få til opgave at prøve en opfindelse af. For eleverne er det samtidig mere spændende, end bare at arbejde med teoretiske hattehylder, siger Michael Jul-Nørup, teamleder for erhvervsservicefunktionen i Vejle Kommune.

Opfinderne kommer med alt fra læskedrikke, smykker og køkkenredskaber til babytilbehør, salgsvenlige hjemmesider, nye typer motorer og varslingsudstyr, så militærfly ikke flyver sammen. Der kommer håndværkere og forretningsfolk, unge og gamle, personer, der er selvstændige i forvejen, og nogle, der bare gerne vil skippe deres opfindelse videre. Enkelte har fået lavet en prototype i forvejen, mens andre kommer med en krøllet tegning.

Alle får de én og én foretræde for en række medlemmer fra ekspertpanelet, der efter præsentationen skyder løs med idéer, råd, advarsler og kontakt-muligheder. Ud af de knap 20 ekspertpersoner, som erhvervsudviklingen har samlet, er det typisk mellem tre og syv af panelmedlemmerne, der er til stede, og typisk fylder proceduren omkring patent-tegning meget i samtalen.

Opfinderen skal have afklaret, om der skal søges patent på idéen, og skal der det, lærer man at holde sit nye produkt tæt ind til kroppen, indtil patentet er i hus. Patent- og Varemærkestyrelsen har også deltaget ved nogle af møderne, der finder sted hver anden torsdag i måneden.

Esbjerg får sit eget

I Esbjerg Erhvervsudvikling har erhvervskonsulent Knud Hansen og hans kolleger fulgt spændt med i Vejles opfinder-succes, og også i Esbjerg skal opfindere inden længe kunne møde et lignende panel:

- Med skolernes fokus på innovation oplever vi flere og flere unge, der kommer ud til os med en idé, men som mangler hjælp til alt fra markedsanalyse til rådgivning om patent, designbeskyttelse og udarbejdelse af prototype. Dem vil vi gerne kunne tilbyde at møde et ekspertpanel, ligesom det i Vejle, så vi har sammensat et panel med både advokater, erhvervskonsulenter og ansatte fra Esbjergs uddannelser. Nogle vil mangle hjælp til at beskrive projektet, nogle vil have brug for en investor, og nogle vil skulle stoppes, inden de bruger for meget energi på en opfindelse, som ikke kan blive til noget, siger erhvervskonsulent Knud Hansen fra Esbjerg Erhvervsudvikling.