Står i skærende kontrast til vores naboer: Dansk økonomi er nu et »europæisk powerhouse«

I modsætning til flere af vores nabolande var der pæn fremgang i vores økonomi i 3. kvartal. Økonomerne understreger, at tallene må tages med det forbehold, idet der er usikkerhed omkring opgørelserne fra Danmarks Statistik.

Foto: Iris/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det luner altid, når året slutter godt. Der er netop kommet en fin lille ekstra og tidlig julegave til danskerne. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske økonomi voksede med 0,7 pct. i 3. kvartal i fohold til kvartalet før. Og hvis vi måler i forhold til samme kvartal året før, kom væksten op på to pct.

De nye tal skaber glæde blandt økonomerne, der ikke lægger skjul på, at de er en smule overraskende, men der bliver også trukket lidt i håndbremsen i kommentarerne til tallene.

»Står dagens tal for troende er der altså meget, der tyder på, at aktiviteten i dansk økonomi er tiltaget hen over tredje kvartalet efter et ellers sløjt første halvår. Det er dog en positiv historie, der kommer med store forbehold. BNP-tallene er således opgjort med en usikkerhed på plus minus 0,5 procentpoint. Dertil har Danmarks Statistik lavet betydelige opjusteringer af BNP-tallene over de seneste år,« hedder det fra cheføkonom i Nykredit Tore Stramer.

Men han mener, at vi over de kommende år står til at have en vækst på omkring to pct. om året.

»Konkurrenceevnen er stærk, og overskuddet på betalingsbalancen er stort i en historisk kontekst. Dertil kommer, at såvel husholdningerne som virksomhederne fremstår velkonsoliderede, og der er plads til at øge forbruget og investeringerne over de kommende år. De seneste mange års reformer vil samtidig bidrage til et fortsat løft i arbejdstyrken,« skriver Tore Stamer videre.

Skiller sig ud

Flere bemærker, at en af de gode ting ved dagens tal er, at eksporten igen er begyndt at trække. De seneste tal kan også være med til at rette op på,. at 2018 rent vækstmæssigt indtil videre ikke har været særlig stærk.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen bemærker, at dansk økonomi lige nu skilder sig ud, fordi fremgang kommer på et tidspunkt, hvor de fleste af vores naboer har oplevet en nedgang.

»Hvis man skal tage de foreløbige nationalregnskabstal for 3. kvartal for troende - hvilket måske er en anelse mere udfordret i disse tider - så var dansk økonomi et powerhouse i det europæiske billede i 3. kvartal,« påpeger Jes Asmussen.

»BNP-væksten var således på hele 0,7 pct., som står i skærende kontrast til den mere negative udvikling vi så blandt flere af vores større nabolande, hvor det blandt andet blev til økonomisk tilbagegang i både Tyskland og Sverige. Den stærke vækst i Danmark i 3. kvartal tegner således et fornuftigt billede af styrken i dansk økonomi efter en svag udvikling i 1. halvår,« skriver han videre.

Ledigheden falder

Samtidig med at væksttallene kom der nye tal for ledigheden, og her var der ligeledes godt nyt. I oktober faldt arbejdsløsheden med 200 personer til 106.400. Det vare en til bruttoledighed på 3,9 pct.

Cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer.

»Konkurrenceevnen er stærk, og overskuddet på betalingsbalancen er stort i en historisk kontekst.«


»Det er glædeligt, at arbejdsløsheden har en faldende tendens, men samlet set er arbejdsløsheden ikke faldet så kraftigt, som under tidligere opsving. Det skyldes, at der bliver flere mennesker i arbejdsstyrken,« siger cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted.

»Flere og flere står til rådighed for virksomhederne, og derfor falder arbejdsløsheden kun svagt. Vi skal ikke være så bange for, at der kommer mere rift om arbejdskraften. Et moderat pres på arbejdsmarkedet er sundt for økonomien,« siger Erik Bjørsted.

For 2018 som helhed kommer væksten nok kun til at ligge på omkring en pct., bemærker flere. Men det skyldes primært, at væksten i 2017 blev ekstraordinært høj på grund af et salg af stort patent i starten af året.