Sortsyn svækker dansk økonomi

Virksomheder og forbrugere er ved at miste troen på snarlig bedring i økonomien, og der er god grund til mismodet, fastslår OECD.

Den økonomiske nedtur kan ende i en negativ spiral, som det kan tage år at komme ud af, frygter økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen

Sortsynet er ved at gribe Danmark i en grad, så både forbrugere, virksomheder og vismænd nu forventer, at vi er på vej ind i en negativ spiral, som det vil tage år at komme ud af.

I dyb bekymring for fremtiden lægger forbrugere og virksomheder penge til side og udskyder nye indkøb og investeringer - med tab af arbejdspladser til følge. Sammen med gældskrisen i Europa og faldende boligpriser er det med til at øge misstemningen, hvilket igen rammer pengepungen hos både store og små i dansk erhvervsliv.

»Vi tror ikke et øjeblik på, at det pludselig bliver bedre. Bedring vil kræve, at forbrugerne i Europa får flere penge at bruge, og det har vi svært ved at få øje på med alle de stramninger, Europa skal igennem,« siger finansdirektør i Carlsberg Jørn P. Jensen.

Hos Coop, der bl.a. driver Kvickly, er stemningen dyster. »Forbrugerne er tilbageholdne på grund af usikkerhed om arbejdsløshed og boligforhold. Intet tyder på, at det vil ændre sig,« siger informationschef Jens Juul Nielsen.

Jens Bjerg Sørensen, adm. dir. for industrikonglomeratet Schouw & Co, peger på, at de store virksomheder kan tackle krisen takket være deres bedre manøvreevne: »Det er langt sværere for de små og mellemstore virksomheder, som er afgørende for beskæftigelsen.«

Økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen taler om, at en »tillidskrise« er ved at bide sig fast: »Folk frygter dårligere tider, og det sætter en masse aktiviteter i stå og presser økonomien ned i fart, hvilket præcis skaber den ventede dårlige udvikling.«

Overvismandens vurdering kommer netop, som OECD forudser lavere vækst end ventet, ikke bare i Danmark, men globalt.

Aktiemarkedet giver dog et lys i mørket. Kurserne steg mandag efter pæne tal for julehandlen i USA samt fornyet håb om en politisk løsning på eurokrisen. Et topmøde mellem USA og EU i aftes endte dog uden forpligtende aftaler om politisk handling.