S kræver solidaritet fra europæiske venner mod skattesnyd

Skattesnyd skal bekæmpes på særligt tre områder ifølge Socialdemokratiet, som søger europæisk opbakning.

Aalborg. De socialdemokratiske partier i Europa skal gå sammen for at sætte ind over for skattesnyd og skattely. Det siger formand Mette Frederiksen fra talerstolen på Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Konkret foreslår hun at etablere en bund for den effektive selskabsskat, et opgør med skattely og bekæmpelse af såkaldt social dumping.

- Hvis vi kun har et ræs mod bunden, hvor de europæiske lande konkurrerer på at have de laveste skatter og afgifter, så får vi i længden ikke råd til vores velfærd.

- Tiden er kommet til at sætte en bund under eksempelvis selskabsskatten. Så der også i fremtiden er råd til velfærd. Alt det tror jeg, vil give opbakning til det europæiske projekt. Det er nødvendigt, siger Mette Frederiksen.

Selskabsskatten er et ræs mod bunden, når lande som Irland opretholder en særlig lav selskabsskat for at tiltrække udenlandske virksomheder, lyder argumentet.

Det skal en europæisk solidaritetspagt sætte ind overfor, ligesom skattely bedst bekæmpes i det europæiske fællesskab.

Europæiske virksomheder skal konkurrerer på lige vilkår, og derfor skal det være slut med social dumping - en situationen, hvor udenlandske arbejdstagere underbyder hjemlige løn- og arbejdsvilkår.

Jeppe Kofod (S) er formand for EU-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg, og han vil på partiets vegne søge opbakning, når han vender hjem til Bruxelles, siger han i Aalborg, hvor han deltager i kongressen.

- Jeg vil tage det op i min egen socialdemokratiske gruppe i parlamentet og i partisamarbejdet - det europæiske socialdemokrati - og arbejde på at få sådan en pagt.

- Det nytter ikke noget, at vi har et indre marked, hvor der er fri bevægelighed. Men de virksomheder, som spekulerer i lav skat og lave lønninger, de har alt for nemme vilkår. Det skal vi sætte en stopper for, og det er det, pagten går ud på, siger Jeppe Kofod.

/ritzau/