Powell til middag hos Trump: Centralbanken vil forblive apolitisk

Den amerikanske centralbank vil fortsat ikke tage hensyn til nogle specifikke politiske hensyn i sit arbejde, fortalte bankens formand Jerome Powell til præsident Donald Trump under en uformel middag mandag aften ifølge en officiel pressemeddelelse. Præsident Trump og Jerome Powell har tidligere haft sammenstød over mulige rentestigninger.

Den amerikanske centralbank vil ifølge en pressemeddelelse ikke agere politisk i dets arbejde. Præsident Donald Trump har tidligere udtalt sig kritisk over formand Jerome Powells beslutning om at hæve rentesatser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formanden for den amerikanske centralbank (Federal Reserve) Jerome Powell mødtes med USAs præsident Donald Trump over en uformel middag mandag aften for at diskutere tilstanden på den amerikanske økonomi. Powells besked til Trump var klar: centralbanken vil forblive politisk neutral i dens arbejde.

Det skriver Politico.

Mødet markerer første gang, de to mødes, siden Jerome Powell i februar sidste år blev udpeget og derefter indsvoret som formand for centralbanken. Ifølge en officiel pressemeddelelse fra banken mødtes Trump og Powell for at diskutere, hvad der i meddelelsen betegnes som »de aktuelle økonomiske udviklinger og udsigten til vækst, beskæftigelse og inflation.« Udover Donald Trump og Jerome Powell deltog også centralbankens næstformand Richard Clarida samt den amerikanske finansminister Steven Mnuchin.

Selvom Jerome Powell ifølge meddelelsen ikke diskuterede bankens monetære politiske ambitioner dybdegående med præsidenten, understregede han, at »vejen til en monetær politik vil afhænge af indløbende økonomiske informationer og hvad disse betyder for den videre udsigt,« står der i pressemeddelelsen.

»Formand Powell udtalte, at han samt sine kolleger i FOMC (centralbankens komité for åbne markeder, red.) vil sætte den monetære politik for at understøtte maksimal beskæftigelse og stabile priser og vil udføre disse beslutninger ud fra forsigtige, objektive og apolitiske analyser,« lyder det.

Diane Swonk, cheføkonom ved Grant Thornton

»Det er ikke uvant for en formand for centralbanken at mødes med præsidenten ved lejlighed, men det har en usædvanligt ladet kontekst lige nu. Det er, hvad centralbanken prøver at håndtere.«


Donald Trump og Jerome Powell har tidligere tørnet sammen om netop spørgsmålet vedrørende rentesatser, som har været til stor frustration for præsidenten. Ifølge Donald Trump vil højere rentesatser gøre skade på den økonomiske vækst, hvorfor præsidenten flere gange har udtrykt en utilfredshed over bankens arbejde samt Jerome Powell som formand, skriver CNBC. Jerome Powell har omvendt konstateret, at banken ikke vil tage nogle specifikke poltiske hensyn med sine beslutninger, og at han ikke agter at trække sig tilbage fra posten, såfremt Donald Trump beder ham om det, skriver Financial Times.

Derfor kan mandagens møde være et tegn på en oplødning mellem de to, men Jerome Powell bliver fortsat nødt til at gå forsigtigt til værks, da forholdet mellem Trump og Powell stadig er højspændt, siger cheføkonom ved Grant Thornton Diane Swonk.

»Det er ikke uvant for en formand for centralbanken at mødes med præsidenten ved lejlighed, men det har en usædvanligt, ladet kontekst lige nu. Det er, hvad centralbanken prøver at håndtere,« siger hun til Financial Times.

I sidste uge var Powell derudover ude og slå fast, at den amerikanske centralbank nok skulle udvise »tålmodighed« i forhold til flere rentestigninger, ligesom han understregede, at grundlaget »for yderligere rentestigninger ser mindre overbevisende ud«.

En udmelding, der efterfølgende sendte de amerikanske aktier i vejret.