Pengetanke klar med fem friske byggemilliarder

Milliardstor aftale mellem tre pensionsselskaber, entreprenører og ejendomsselskab om offentligt-privat partnerskab er faldet på plads.

Pensionsselskaberne er parat til at hælde milliarder i OPP-byggeprojekter. Her ses andet byggeri i Ørestaden på Amager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensiondanmark, PKA og Sampension melder sig nu klar til at hælde milliarder i byggeprojekter under offentligt-privat partnerskabs-paraplyen (OPP).

Aftalen betyder, at de tre pensionsselskaber vil investere op i mod fem milliarder kroner i OPP-projekter inden for de kommende år, og at det vil ske i samarbejde med entreprenørselskabet MT Højgaard og ejendomsforvalterselskabet DEAS.

Ifølge samarbejdspartnerne skal aftalen skal ses i sammenhæng med det forventede stigende udbud fra kommuner, regioner og staten af bygningsrelaterede OPP-projekter.

"Der er et udækket og stigende samfundsmæssigt behov for denne type af OPP-projekter, og ved indgåelsen af aftalen med DEAS og MT Højgaard har pensionskasserne sikret en effektiv samarbejdspartner til kommune, region og stat til løsning af disse opgaver," siger PKAs administrerende direktør Peter Damgaard Jensen.

Sampension mener, at de tre pensionsselskabers samlede pengetanke gør, at projekter kan gennemføres effektivt.

"Ved at samle de rette kompetencer og erfaringer fra tidligere OPP-projekter og kombinere dem med de tre pensionskassers betydelige investeringsstyrke, sikres den rette volumen til at skabe synergier i OPP-projekter til fordel for alle involverede i partnerskaberne," siger Sampensions administrerende direktør Hasse Jørgensen.

MT Højgaard har i samarbejde med sammen med DEAS siden 2005 været blandt frontløberne i det danske OPP-marked. De har på nuværende tidspunkt vundet fem ud af de 13 OPP-projekter, der hidtil har været udbudt i Danmark, fremgår det af en meddelelse fra selskaberne.

Samarbejdet har omfattet tre skoler i Vildbjerg, Rudkøbing og Frederikshavn samt Tinglysningsretten i Hobro - og et P-hus ved Randers Regionshospital.