Nye detaljer om første dom i udbyttesagen: Tysk storbank gik selv til myndighederne

Det var en nytiltrådt direktør i tyske North Channel Bank, der alarmerede det tyske finanstilsyn om uregelmæssigheder og bankens mulige rolle i udbyttesvindel, fremgår det af retsbogen fra Retten i Glostrup.

Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

I mandags faldt den første strafferetlige dom i udbyttesagen, hvor formodede svindlere har lænset den danske statskasse for mindst 12,7 mia kr.  Det skete i Retten i Glostrup, hvor tyske North Channel Bank, fik en bøde på 110 mio. kr. for groft bedrageri ved at have medvirket til, at der uretmæssigt blev udbetalt 1,1 mia kr i udbytteskat fra den danske statskasse.

Retsbogen fra retsmødet, som Berlingske har fået aktindsigt i, viser, at det var bankens nytiltrådte direktør, Gunnar Volkers, der i 2017 var med til at sætte tysk politi på sporet af bankens rolle i udbyttesagen.

Gunnar Volkers blev direktør for banken 1. januar 2017, og han fortalte i retten, at han kort efter sin tiltræden blev klar over uregelmæssigheder vedrørende bankens medvirken til uretmæssig tilbagebetaling af udbytteskat.

Han tog kontakt til det tyske Finanstilsyn og iværksatte en nærmere undersøgelser af forholdene. I maj 2017 fik han resultatet af undersøgelserne, og de viste blandt andet, at der var flere mystiske udlån i banken, hvor låntagere var bosiddende i skattelylande.

Den 20. juni 2017 blev banken ransaget af politiet, og det var ifølge direktøren en voldsom oplevelse. Efter ransagningen blev der indledt et intenst samarbejde med de tyske, danske og belgiske myndigheder omkring sagen, og de videre undersøgelser bekræftede politiets mistanke.

Politiets efterforskning kulminerede så mandag i Retten i Glostrup, hvor den tyske bankdirektør selv var mødt op og på vegne af banken modtog bøden for at have medvirket til, at der uretmæssigt blev udbetalt 1,1 mia kr fra den danske statskasse. De transaktioner tjente banken 55 mio. kr. på, så bøden er altså en fordobling af bankens fortjeneste.

Bankens forsvarer, Henrik Høpner, argumenterede for, at bøden skulle have været lavere, nemlig 100 mio. kr , men retten valgte at følge anklagerens krav om en bøde på 110 mio. Kr.

Retten kalder bedrageriet »et enestående groft tilfælde af overtrædelse« af staffelovens paragraffer om bedrageri og hæfter sig også ved, at forbrydelsen er begået af professionelle bankfolk – og altså ikke the usual suspects, lyssky kriminelle.

»Der skal endvidere henses til, at bedrageriet mod den danske statskasse har været yderst professionelt planlagt og udført af dygtige erfarne bankfolk i et netværk over flere lande, som har udnyttet deres viden fra banksektoren til at bedrage de danske skattemyndigheder. Forholdet har stået på i en længere periode og ved anvendelse af hundredvis af fiktive aktiehandler,« står der i retsbogen.

North Channel Bank ejes ifølge retsbogen af  tre hovedaktionærer bosiddende i New York, men hvem de er, fremgår ikke.

Bagmændenes rolle og ansvar er der endnu ikke taget stilling til, da Bagmandspolitiet på fjerde år stadig efterforsker sagen. Det var for fire år siden - i august 2015 - at det daværende Skat anmeldte sagen om mulig udbyttesvindel til Bagmandspolitiet.