Tysk bank får bøde på 110 mio. kr. i udbytteskattesagen

Den tyske bank North Channel Bank har fået en bøde på 110 millioner kroner for bedrageri mod den danske stat om uberettiget udbetaling af udbytteskat for 1,1 milliard kroner, oplyser anklagemyndigheden.

Det daværende Skat var en ladeport for udbyttesvindlere, der ifølge Skattestyrelsen har lænset statskassen for mindst 12,7 mia. kr. Nu har den tyske bank North Channel Bank fået en bøde på 110 mio. kr. for bankens rolle i bedrageriet mod den danske stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Den tyske bank North Channel Bank har fået en bøde på 110 mio. kr. for at deltage i et bedrageri mod den danske stat vedrørende uberettiget udbetaling af udbytteskat for 1,1 milliard kroner. Banken har mandag erkendt sin rolle og har accepteret bøden ved Retten i Glostrup.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden.

North Channel Bank har fået bøden for sin rolle i bedrageriet mod den danske stat i den såkaldte udbytteskattesag. Banken har ifølge anklagemyndigheden medvirket til, at der uberettiget blev udbetalt ca. 1,1 milliard kroner fra den danske statskasse. Det tjente banken 55 millioner kroner på i bl.a gebyrer.

Bøden er den første strafferetlige afgørelse i udbytteskatteskandalen, hvor den danske stat er blevet bedraget for mindst 12,7 mia. kr. ved uberettiget udbetaling af udbytteskat.

Bagmænd i kikkerten

Men med bøden er der ikke nødvendigvis sat punktum for den tyske banks rolle. Ifølge statsadvokat Kirsten Dyrman er der ikke taget stilling til bagmændenes rolle og ansvar, som fortsat efterforskes af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der også er kendt som Bagmandspolitiet.

»Det er meget tilfredsstillende, at vi nu har fået den første afgørelse ved domstolene i udbytteskattesagerne, hvor den danske stat er blevet svindlet til at udbetale udbytteskat. Samlet er der tale om danmarkshistoriens største bedragerisag, som har påført samfundet og statskassen et meget stort tab. Derfor efterforsker vi hos SØIK fortsat intenst i forhold til, om der er grundlag for at få retsforfulgt andre aktører i sagen. Sideløbende arbejder vi sammen med skattemyndighederne på at få så mange af pengene som muligt tilbage i statskassen,« siger statsadvokat Kirsten Dyrman, SØIK, i pressemeddelelsen.

Ifølge anklagemyndigheden er svindlen foregået ved, at et antal aktører indgik en række fiktive aktiehandler imellem sig.

»Det skabte et dokumentspor, der viste, at amerikanske såkaldte pensionsplaner havde modtaget aktieudbytte og derfor havde udbytteskat til gode i Danmark. Banken spillede en vigtig rolle i udfærdigelsen af dokumentsporet, der kunne bruges til at få udbetalt uberettiget udbytteskat fra den danske stat,« forklarer anklagemyndigheden.

Bankens nuværende ledelse – der ikke har deltaget i bedrageriet – erkendte bankens rolle og accepterede bøden ved et retsmøde ved Retten i Glostrup manddag, fremgår det af pressemeddelelsen.

Bagmandspolitiet efterforsker stadig

SØIK har siden 2015 modtaget flere anmeldelser fra skattemyndighederne i Danmark om formodet bedrageri i relation til uberettiget refusion af udbytteskat. SØIK efterforsker i den forbindelse flere forskellige netværk af personer og selskaber, der har været involveret i tilbagesøgning af udbytteskat fra den danske stat.

SØIK’s efterforskning er ifølge pressemeddelelsen bredt anlagt og foregår i flere spor, hvilket betyder, at SØIK behandler et sagskompleks med en række selvstændige sager af betydeligt omfang og kompleksitet.

»Sagerne har fortsat særdeles høj prioritet i SØIK – både med henblik på at afklare, om der er grundlag for at strafforfølge personer og selskaber, og med henblik på beslaglæggelse af udbytte fra det formodede bedrageri. SØIK har således etableret flere efterforskningshold, som med bistand fra bl.a. skattemyndighederne og internationale samarbejdspartnere arbejder målrettet med sagerne,« oplyser anklagemyndigheden.