Medie: Bagmandspolitiet sigter to amerikanere i kæmpe skattesvindelsag

Ifølge Politiken er to amerikanere blevet sigtet af Bagmandspolitiet i den store sag om svindel med udbytteskatsrefusion.

Statsadvokat og chef for Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen, bekræfter, at der har været foretaget en ransagning af en tysk bank i forbindelse med skattesvindelsagen på over 12 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et kapitel skal skrives i den meget omtalte sag om svindel med udbytteskat for 12,4 mia. kr., der i 2016 rystede Danmark og skattevæsenet. Ifølge Politiken har Bagmandspolitiet rejst sigtelser mod to amerikanske borgere for at have haft andel i den påståede svindel. Tidligere har den britiske erhvervsmand Sanjay Shah og hans Solo Capital været den eneste mistænkte i sagen.

Politiken har sine oplysninger fra dokumenter, som skulle bruges til at skaffe en ransagningstilladelse af den lille tyske bank North Channel Bank i Mainz. Dokumenterne viser blandt andet, at Bagmandspolitiet mener, at de to amerikanerne har haft forbindelse til hele 212 fiktive pensionsfonde, som er blevet brugt til svindelnummeret.

Over for Berlingske bekræfter chefen for Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen, at man der er blevet foretaget en ransagning i den tyske bank.

»Jeg kan bekræfte, at de tyske myndigheder på dansk anmodning har gennemført en aktion mod North Channel Bank. Det indgår i den videre efterforskning. Jeg har hele tiden haft den linje, at jeg ikke vil kommentere på personkredsen i efterforskningen, og det vil jeg heller ikke gøre nu,« siger Morten Niels Jakobsen, der heller ikke vil sige, om Bagmandspolitiet har fået noget konkret ud af ransagningen.

»Det er inde i kernen af efterforskningen, og når det er det, vil jeg ikke kommentere nærmere på det. Men jeg kan sige, at den indgår i den videre efterforskning og meget intensive efterforskning, som foregår i et internationalt samarbejde.«

Overordnet set kalder Bagmandspolitichefen dog sagen for svær.

»Jeg har hele tiden sagt, at det er en meget, meget svær sag, og det bliver op ad bakke, og vi vil gøre vores yderste.«

Svindelsagen har sit udgangspunkt i reglerne om beskatning af aktieudbytte i Danmark og i USA. Når en investor får udbetalt udbytte fra et dansk selskab, skal der betales skat til det danske skattevæsen. Trækker investoren sine penge hjem til USA, kan han imidlertid ende med at blive beskattet igen, og derfor har Danmark og USA en aftale om, at investorer kan få refunderet deres danske skattebetaling.

Det har en række aktører ifølge Bagmandspolitiet og Skat udnyttet til uretmæssigt at få udbetalt udbytterefusioner for 12,3 mia. kr. Det har de påståede svindlere blandt andet fået ved at bede om refusion fra udbytte i selskaber, der ikke har betalt udbytte i over ti år, men det røg igennem Skats kontroller. Udbytteskattesagen var medvirkende til, at nu forhenværende skattedirektør Jesper Rønnow Simonsen mistede sit arbejde.

Bagmandspolitiet har desuden rejst sigtelse mod en udenlandsdansker samt en tidligere medarbejder hos Skat. Begge personer sidder lige nu varetægtfængslet i Lyngby. DR har tidligere beskrevet, hvordan medarbejderen i Skat har fået overført omkring to mio. kr. fra udlandsdanskeren, som Bagmandspolitiet mener, har forbindelse til svindelsagen.

Både Sanjay Shah og de to amerikanske borgere er alle sigtet for bedrageri »af særlig grov beskaffenhed«.