Skat anmelder svindel for milliarder til Bagmandspolitiet

SKAT har anmeldt mistanke om økonomisk kriminalitet for 6,2 milliarder kroner til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SKAT har mandag indgivet en anmeldelse til SØIK, i daglig tale Bagmandspolitiet, om formodet økonomisk kriminalitet fra udlandet med udbetaling af udbytteskat. Den formodede økonomiske kriminalitet er indtil videre opgjort til 6,2 milliarder kroner af SKATs afdeling for særlig kontrol. Det oplyser Skat i en pressemeddelelse.

"Vi fik hen over sommeren mistanke om sagen blandt andet på baggrund af informationer modtaget i juli og august fra en udenlandsk myndighed. Vores egne interne undersøgelser har bestyrket mistanken, og derfor har vi overdraget sagen til SØIK og øjeblikkeligt sat udbetaling af udbytteskat i bero," udtaler Jesper Rønnow Simonsen, der er direktør for SKAT.

Den formodede økonomiske kriminalitet er sket fra udlandet og vedrører refusion af udbytteskatter. SØIK forestår den videre efterforskning.

Der er tale om en "overordentlig vigtig sag for politiet og anklagemyndigheden", oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - også kaldet Bagmandspoltiet.

"Bagmandspolitiet har for få dage siden modtaget en henvendelse om sagen, og er nu i færd med at fastlægge den kommende efterforskningsfase, der kan vise sig at blive ganske vanskelig," Morten Niels Jakobsen i en skriftlig meddelelse.

"Statskassen og samfundet er muligvis blevet frarøvet meget betydelige værdier - derfor er vi naturligvis yderst interesserede i at få afdækket, om der er grundlag for at gøre et strafferetligt ansvar gældende. Vi står nu foran en vigtig efterforskningsfase. Jeg forudser, at det bliver et langt hårdt træk at finde ud af, hvad der er foregået," siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

"I en sag af denne karakter er det afgørende med et tæt myndighedssamarbejde. Derfor vil SØIK arbejde tæt sammen med SKAT i det videre forløb bl.a. med henblik på at klarlægge de faktiske forhold i dette sagskompleks," siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Ifølge statsadvokaten giver det på nuværende tidspunkt ikke mening at forholde sig nærmere til, hvornår sagen kan forventes afsluttet. Statsadvokaten oplyser, at der ikke er sigtede eller anholdte i sagen.

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der dansk udbytteskat på 27 pct. Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge SKAT om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

"Vores foreløbige undersøgelser viser, at et større netværk af selskaber i udlandet tilsyneladende har søgt om at få udbytteskat udbetalt på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation," oplyser skattedirektør Jesper Rønnow Simonsen.

Ifølge Skat er den formodede økonomiske kriminalitet og svindel med udbetaling af refusion indtil videre opgjort til 2.120 enkelt anmodninger svarende til en samlet refusion på ca. 6,2 milliarder kroner. Anmodningerne vedrører perioden 2012 til 2015.