Nordea-bossen: Reformer skal bringe os ud af dødvandet

Økonomien savner momentum, og der er ikke udsigt til opsving lige foreløbig, advarer Nordeas topchef Christian Clausen og efterspørger poltiiske reformer.

Christian Clausen, koncernchef (CEO) for Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordea-chef Christian Clausen efterspørger reformer, som kan forbedre konkurrencekraften og sætte gang i økonomien. Han forudser en vinter med vækstniveauer meget tæt på nul, og dermed ligger han ikke langt fra bestyrelsesformand Ole Andersen, der fortalte om sin bekymring for inflation i Berlingske onsdag.

»Jeg deler frygten for, at der mangler momentum i europæisk økonomi, og det betyder, at vi vil ligge og rode rundt mellem nul og en procents vækst fremover. Det skaber ikke nogen arbejdspladser. Vi vil være faretruende tæt på nul i inflation og faretruende tæt på nul i vækst,« siger Christian Clausen.

Han efterspørger initiativer, som kan hjælpe hjulene i gang.

»Når Europa har det sådan, er situationen i Danmark den samme, og vi savner vækstdrivers. Det er rigtigt, at huspriserne stiger i de store byer, men der er også steder, hvor de ikke stiger, og så har vi stadig noget med konkurrencekraften. Dér kunne Danmark godt bruge nogle reformer, som skabte momentum og dermed vækst,« siger Christian Clausen, som onsdag præsenterede Nordeas regnskab for tredje kvartal.

Banken holder indtjeningen oppe på trods af makroøkonomisk modvind, men Christian Clausen efterlyser et selvbærende opsving, som det der er kommet i gang i USA.

»Vi ser en udvikling i Europa, som vi har set i nogen tid, og som bekymrer mig. Det er ikke, som vi ser i USA, hvor virksomhederne låner nogle penge, bygger en fabrik og skaber nogle arbejdspladser, eller at privatpersoner låner nogle penge, bygger et hus eller et nyt køkken og skaber forbrug for virksomhederne. Det er det, der skaber opsvinget, og det mangler vi i Europa,« siger han.

Rusland er fortsat et stort marked

Nordea har en stor eksponering mod Rusland, men oplever ikke stigende tab dér, understreger Christian Clausen. Alligevel bekymrer konflikten med Ukraine ham, fordi den risikerer at spænde ben for væksten i Europa.

»Europa er kommet ud af krisen, men væksten ligger helt nede under 1-stregen i nærheden af en halv procent. Det er et farligt sted at være, for når der så opstår geopolitisk russisk uro, så nærmer vi os faretruende nul,« siger Christian Clausen, men understreger, at han ikke vil puste til den negative udvikling.

»Vi får nok en vinter med meget lav vækst fortsættende langt ind i næste år, men derfra og så til at lave krisestemning og nedtur, det tror jeg også er forkert, for der er også nogle andre ting. Dollarstigningen forbedrer muligheden for europæiske virksomheder for at skabe vækst, og olieprisfaldet giver flere penge mellem hænderne på de europæiske forbrugere. Hvor, det alt sammen lander netto, er ikke til at sige,« siger Nordea-chefen.