Leveringsproblemer i byggebranchen er næsten væk

For et år siden var den helt gal. Nu ser det bedre ud. En undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at kun få virksomheder må sige nej til ordrer på grund af flaskehalsproblemer.

Det danske byggeri har haft speederen i bund i et stykke tid. Nu ser det ud til, at dampen er ved at gå lidt af det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Presset på producenter af materiale til byggebranchen er taget voldsomt af. Ifølge Dansk Byggeri oplever kun 13 procent af virksomhederne i byggebranchen, at de må siger nej til ordrer på grund af, at de ikke kan få materialer. For et år siden var det 74 procent.

Samme billede viser sig, når man spørger de materialeproducerende virksomheder. Her oplevede 70 procent af virksomhederne problemer med at følge med for et år siden, hvorimod det nu kun er 43 procent, der han problemer i den retning.

Og tendensen fortsætter, siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen.

"Der er udsigt til, at presset henover vinteren og det kommende forår bliver lettet yderligere, idet både de udførende og materialeproducenterne forventer, at leveringstiderne fortsat vil aftage," siger han.

Men ikke alt er lutter lagkage af den årsag. Michael H. Nielsen mener, at der er ved at opstå en ny flaskehals i byggebranchen - nemlig mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Undersøgelsen fra Dansk Byggeri peger nemlig på, at hele 33 procent af de udførende virksomheder siger nej til ordrer på grund af mandskabsmangel. Også de materialeproducerende selskaber peger i undersøgelsen på problemer af samme art.