Økonomer: Skidt nyt hvis der skrues for meget ned for arbejdstiden

Den samlede lønmodtagerbeskæftigelse steg med 10.000 personer fra andet til tredje kvartal. Og det er godt nyt for jobopsvinget.

Cheføkonom Helge J. Pedersen, Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl

Det udtaler flere økonomer onsdag, efter at Danmarks Statistik har offentliggjort beskæftigelsen for lønmodtagere.

»Dermed er der kommet mere end 120.000 nye i arbejde siden foråret 2013, hvor beskæftigelsen begyndte at stige igen, og der mangler nu kun omkring 60.000 nye job, førend antallet af arbejdspladser er tilbage på niveauet, før den store recession i 2008-2009,« siger Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Men omregner man udviklingen til fuldtidspersoner, så var der faktisk tale om et lille fald på 900 personer. Og det kommer til gengæld som en stor overraskelse.

»Der er tale om en markant nedgang i arbejdstiden i årets tredje kvartal langt mere end hvad der normalt ses i et enkelt kvartal. Derfor skal tallene også tolkes med forsigtighed,« forklarer cheføkonom Signe Roed-Frederiksen fra Arbejdernes Landsbank.

Danmarks Statistik nævner også på sin hjemmeside, at faldet kan skyldes et ændret feriemønster eller en ændret registreringspraksis.

»Men under alle omstændigheder giver det malurt i bægeret i forhold til den flotte beskæftigelsesfremgang. For selvom det naturligvis er dejligt, at flere er kommet i job, så batter det ikke meget, hvis det sker på baggrund af en kortere arbejdstid. Det indikerer, at arbejdsmarkedet ikke buldrer derudaf i helt samme tempo som før,« uddyber hun.

»Står tallene til troende er det bestemt ærgerligt, da et fald i arbejdstiden normalt er et varsel om et kommende fald i beskæftigelsen,« tilføjer Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit.

Han regner dog fortsat med, at opsvinget holder sig på sporet.

»Ser vi fremad er det dog fortsat vores forventning, at opsvinget holder sig på sporet. Når det er sagt, så må vi nok berede os på, at fremgangen i beskæftigelsen bliver mindre tydelig end tidligere.«

»Det er en påmindelse om, at opsvinget ikke kan fortsætte for evigt drevet af en fremgang i beskæftigelsen. Årsagen er slet og ret, at vi nærmer os kapacitetsgrænsen på arbejdsmarkedet,« konstaterer han.