Kina svarer igen mod økonomisk nedtur: Sænker bankers kapitalkrav

Den kinesiske centralbank reducerer bankernes reservekrav. Det er endnu et signal om, at kineserne gerne vil understøtte økonomien, vurderer chefstrateg.

I tredje kvartal 2018 voksede den kinesiske økonomi med 6,5 procent. Det var den svageste vækst siden første kvartal 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters /Ritzau Scanpix

Centralbanken i Kina, People's Bank of China, sænker kravene til landets bankers kapitalreserver i et forsøg på at puste liv i landets små og private virksomheder.

Kapitalkravet vil blive skåret med 0,5 procentpoint både 15. januar og 25. januar, så den samlede lempelse ender med ét procentpoint ifølge Bloomberg News.

Beslutningen kommer, efter at flere nøgletal peger på en afmatning i den kinesiske økonomi, som ellers har buldret derudaf de seneste år. Tidligere på ugen viste nye tal, at fremstillingssektoren er begyndt at krympe, mens Apple sent onsdag nedjusterede sine salgsforventninger på grund af vigende iPhone-salg i Kina.

»Kinesiske data peger på stadig svækkelse i økonomien trods en række lempelser af den økonomiske politik siden sensommeren. Det er det, som centralbanken reagerer på ved at sænke kravene til, hvor mange reserve bankerne skal have stående i nationalbanken,« siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Når man sænker reservekravet, så frigiver det likvide midler til banksystemet, hvilket kan være særligt afgørende i en tid med markedsstress, hvor markedslikviditeten tenderer til at svinde ind. Det gør det nemmere for det finansielle system at understøtte økonomien.

Ifølge Frederik Engholm skal den nuværende lempelse formentlig også ses i lyset af det kommende kinesiske nytår i slutningen af måneden. Det har tidligere givet anledning en stramning af likviditetsforholdene – og det vil man gerne imødegå eller komme i forkøbet ved at sikre rigelige likviditet i banksystemet.

»Selve tiltaget har kun begrænset økonomisk effekt, men er nok endnu et signal om, at kineserne gerne vil understøtte økonomien. Det, venter vi, vil lykkes, men det kræver muligvis yderligere tiltag,« vurderer Frederik Engholm.

Positiv reaktion på aktiemarkederne

I kølvandet på dagens nyhed om en slækkelse af bankernes kapitalkrav var der straks positive reaktioner på de finansielle markeder. Det brede Stoxx Europe 600-indeks lå fredag middag 1,3 pct. højere, mens futures på det toneangivende S&P-indeks ligeledes var oppe med 1,3 pct.

»Den seneste tid har været præget af uro på aktiemarkederne, fordi man har været bekymret for, at handelskonflikten mellem USA og Kina ville få verdensøkonomien til at bremse kraftigere op end ventet. Investorerne tager det derfor positivt op, når Kina kommer med en pengepolitisk lempelse, fordi det kan holde hånden under den kinesiske økonomi og dermed også den globale økonomi,« forklarer makroanalytiker Kim Blindbæk fra Sydbank.

Det er hans vurdering, at den kinesiske centralbank vil fortsætte med at lempe pengepolitikken i 2019. Således spår Kim Blindbæk, at reservekravene vil blive sænket med ét procentpoint yderligere i løbet af i år.

Danske Banks chefanalytiker Allan von Mehren forventer også at se yderligere tiltag fra Kinas side for at stimulere og holde hånden under kinesisk økonomi, der lige nu er hårdt ramt af handelskrigen med USA.

»Selvom tiltagene næppe vil være nok til at forhindre en yderligere svækkelse af væksten i første kvartal, så forventer vi, at Kinas økonomi vil få lidt rygvind fra andet kvartal, når den seneste tids lempelser får stigende effekt, og det med stor sandsynlighed lykkes at få landet en aftale med USA og afslutte handelskrigen,« siger Allan von Mehren.

Han påpeger, at især det sidste vil fjerne en væsentlig usikkerhedsfaktor og give lidt tiltrængt luft til økonomien.

»Vi forventer også, at det vil bane vejen for højere aktiekurser i Kina i løbet af 2019 – om end vi nok skal igennem en svære start på året med fortsat pæne sving i markederne og risiko for yderligere fald,« siger han.