Iværksætterelite får ny uddannelse

Uddannelse. Ny international masteruddannelse for iværksætterrådgivere ser dagens lys på Århus Handelshøjskole efter sommerferien. Danmark mangler nemlig rådgivere i eliteklassen, mener uddannelsens ophavsmand.

Hvordan hjælper man en iværksætter, som har gået fem år på en humanistisk universitetsuddannelse og ikke har nogen erhvervserfaring? Det spørgsmål er svært at svare på, men det skal en flok nye iværksætterrådgivere nu råde bod på. I erkendelse af den voksende iværksætterinteresse på blandt andet universiteterne starter Århus Handelshøjskole en international masteruddannelse for iværksætterundervisere efter sommerferien. Danmark mangler nemlig rådgivere, som kan hjælpe iværksætternes elite med at skabe holdbare idéer og få en forretning, der vokser.

- Vi har spurgt over 100 undervisere i iværksætterkurser på både universiteter og professionshøjskoler, og de mangler nogle metoder til de iværksættere, som har brug for andet end vejledning i regnskabsføring, forklarer Torben Bager, direktør for iværksætterakademiket IDEA, der har fået idéen til den to-årige uddannelsen. Han understreger dog, at der stadig er brug for almindelig rådgivning i økonomi og lovgivning, men at der i dag mangler rådgivere til eliten, der har mere fokus på at udvikle deres virksomhed.

Den ny uddannelse skal derfor gøre rådgiverne bedre til at hjælpe iværksætterne med kapitalfremskaffelse, teknologi og internationaliseringsprocesser. Men uddannelsen skal også lære dem at rådgive uden at gå få tæt på, forklarer Torben Bager.

Iværksættere gider ikke skolebænkenAt det netop er underviserne og ikke iværksætterne selv, som får en ny uddannelse skyldes ifølge Torben Bager, at mange iværksættere er trætte af skolebænken og hellere vil i gang med deres forretning med det samme.

- Derfor retter vi fokus på netop underviserne, fordi de er afgørende for at vores iværksættere udvikler sig i den rigtige retning. Den her masteruddannelse foregår på engelsk, men vi har også en diplomuddannelse på vej på dansk, siger han. Kanidater fra uddannelsen vil blandt andet være oplagte at ansætte på de nye Væksthuse, vurderer han.FAKTA om den nye uddannelse:

- Den ny Master i Entrepreneurship, Education and Training udbydes via et samarbejde af Århus Handelshøjskole, Syddansk Universitet og Handelshøjskolen i København. Den foregår også på flere europæiske universiteter

- Netop det internationale aspekt fylder meget, så rådgiverne lærer om iværksætterkulturen i andre lande.

Uddannelsen foregår på deltid og koster ca. 100.000 kroner

-Læs mere på www.imeet.asb.dk