Italien tvinger ECB til handling – frygt for, at »eurozonen er på vej til at blive skilt ad i atomer«

De italienske renter er tordnet i vejret, efter at Den Europæiske Centralbank, ECB, har annonceret, at den vil hæve renten i juli. Nu venter alle på reaktion fra ECB, der her onsdag helt ekstraordinært har indkaldt til møde.

Der er hovedbrud i Den Europæiske Centralbank og hos formanden, Christine Lagarde, efter at de italienske renter er skudt i vejret. Dette er sandsynligvis årsagen til, at ECB ekstraordinært har indkaldt til møde onsdag. En ny gældskrise i Sydeuropa spøger i kulissen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Panikken breder sig, og investorerne flygter fra italienske obligationer. Nu er det store spørgsmål, om Den Europæiske Centralbank, ECB, skal sætte ind med målrettet hjælp til Sydeuropa samtidig med, at ECB vil hæve renterne.

Sådan lyder kommentaren, efter at ECB overraskende har indkaldt til ekstraordinært møde i bankens vigtigste besluttende organ, Styrelsesrådet – mødet begyndte klokken 10. Det er her, beslutningerne om den europæiske pengepolitik bliver truffet.

Både Sydbank og Nordea fremhæver, at mødet kan skyldes, at renterne i især Italien er tordnet i vejret i den seneste tid, efter at ECB har annonceret, at den vil hæve renten.

ECB forventer nu åbent, at renten vil blive hævet med et kvart procentpoint i juli og i september, men at fortsatte overraskelser med hensyn til inflationen kan nødvendiggøre en større renteforhøjelse i september.

Det vil være første gang i ti år, at ECB hæver renten, og det har fået investorerne til at sælge kraftigt ud af italienske statsobligationer – renten i det italienske er steget mere, end ECB bryder sig om.

»Det er ret usædvanligt, at man tager et sådan møde, hvor man bare har indkaldt. Man har en helt fast kalender for, hvornår medlemmerne af Styrelsesrådet mødes. Man havde jo et møde i Styrelsesrådet 9. juni. Man har været meget klar i mælet, om de fremtidige rentestigninger på den måde,« siger cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen.

»Man vil gerne have, at kreditspændene ikke kører for voldsomt ud. Der har været en stor markedsuro, og dermed kommer man ind i noget med den italienske gæld. Der kan opstå uro, om vi kommer ind i en ny gældskrise,« siger Helge J. Pedersen.

Renterne falder

Han fremhæver, at når der opstår usikkerhed, og ECB begynder at hæve renten, sker der det, at renterne på statsobligationerne i »periferilandene« stiger forholdsvis mere end i Tyskland. Det vil sige i sydeuropæiske lande, primært Italien.

I Italien var renten på en procent ved indgangen til året, og denne er sidenhen skudt i vejret til nu over fire procent. Alene i juni er renten i Italien steget med omkring en tredjedel. Dermed bliver forskellen mellem renterne i eurolandene øget, og det er ikke godt for den fælles valuta, euroen.

Foreløbig ser meldingen fra ECB om mødet ud til at virke efter hensigten, for den italienske rente falder.

Fra seniorøkonom i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel lyder samme toner som fra Nordea.

»ECB’s smertegrænse i forhold til rentestigningerne i Sydeuropa kan være nået. I hvert fald styrkes euroen kraftigt på nyheden, og den tiårige italienske rente falder med over 0,20 procentpoint til fire procent. Netop de italienske renter er i de seneste dage tordnet i vejret, og det har givet bekymringer for, at eurozonen er på vej til at blive skilt ad i atomer,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

Mødet i Den Europæiske Centralbank ser her og nu ud til at virke efter hensigten. Euroen stiger kraftigt på nyheden, og den tiårige italienske rente falder med over 0,20 procentpoint til 4 procent. Ved indgangen til 2022 lå den italienske rente på en procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Probst/Ritzau Scanpix.

Han vurderer i lighed med Helge J. Pedersen, at der ikke vil komme nogen renteforhøjelse fra ECB på mødet i dag.

Men der vil komme nogle klare signaler om, at man tager situationen meget alvorligt, lyder det.

Vil sende klart signal

»Italien er Europas tredjestørste økonomi og har den næsthøjeste offentlige gæld i eurozonen. Det vil altså give store skvulp, hvis Italien går statsbankerot. En statsbankerot i Italien er ikke på tale lige nu, men renterne er på kort tid steget så kraftigt, at ECB’s planer om at hæve renten for at få styr på inflationen kan ryge i vasken,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

»Det vil ECB for alt i verden undgå, og derfor kan løsningen for ECB blive at kombinere renteforhøjelser med målrettede obligationsopkøb i Sydeuropa,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

Han vurderer derfor, at der i dag som minimum kommer et klart signal fra ECB om, at ECB vil gøre alt, hvad der står i centralbankens magt, for at holde sammen på eurozonen.

»Spørgsmålet er, om ECB allerede i dag annoncerer et målrettet opkøbsprogram, som kan inddæmme rentespændene i Sydeuropa. Hvis ikke ECB annoncerer et opkøbsprogram i dag, er det vores klare forventning, at det er et værktøj, som ligger i værktøjsskuffen,« siger Mathias Dollerup Sproegel.