Inflationen er »drønhøj« og mere er i vente – vi bliver ramt af »stigende priser i både Danmark og Europa«

I Danmark bliver vi mindre hårdt ramt af den kraftigt stigende inflation af flere årsager. Men det er en ringe trøst, og det hjælper os bare ikke ret meget.

Danmark er et af de rigeste lande i EU, og jo rigere man bliver, desto mindre fylder fornødenheder som energi og fødevarer i ens budget. Det er en af årsagerne til, at inflationen herhjemme ligger under mange andre lande i EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inflationen banker i vejret herhjemme og er nået op på det højeste niveau i flere årtier. Men vi ligger stadig i den lave ende blandt EU-landene.

I både Tyskland, Østrig og ikke mindst Nederlandene er inflationen langt højere end herhjemme. Og blandt nogle af de nye EU-lande mod øst er inflationen kommet over ti procent.

Vi skal dog ikke juble alt for meget, fordi den højere inflation i resten af EU vil før eller siden også ramme danskerne via flere kanaler.

Det er Danmarks Statistik, der har udsendt en ny opgørelse over inflationen i EU-landene. Det er det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks, der ikke er helt lig med de tal for inflationen, som Danmarks Statistik udsender, men de er tæt på.

I tallene kan man se, at inflationen herhjemme i februar kom op på 5,3 procent. Ud af de 27 EU-lande er det kun Malta, Frankrig, Finland, Sverige og Portugal, der har en lavere inflation end Danmark.

I Tjekkiet, Estland og Litauen er priserne steget mere end ti procent over det seneste år. Litauen er europæisk topscorer med en inflation på hele 14 procent over det seneste år. Frankrig og Malta ligger lavest med en inflation på 4,2 procent.

»Selvom det nok virker som en ringe trøst, bliver danskerne faktisk noget mindre hårdt ramt af de stigende energipriser end i resten af Europa,« siger privatøkonom og chefanalytiker i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen, der påpeger, at den lavere danske inflation skyldes flere forhold.

»For det første at danskerne generelt er rigere end mange af vores nabolande, og jo rigere man er, jo mindre fylder fornødenheder såsom energi og fødevarer i ens budget. Det betyder, at vi har lidt mere manøvrerum til at skære til i vores forbrug, før vi skærer ind til benet,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

»For det andet kører vi mindre i bil end mange andre steder – blandt andet fordi Danmark er et lille land med kortere pendlingsafstanden end for eksempel i Tyskland. For det tredje er vi langt mindre afhængige af gas til opvarmning i hjemmet end andre steder,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

I Danmark kører vi mindre i bil end andre lande. Blandt andet fordi vi er et lille land, hvor vi pendler over kortere afstande. Det er en af de andre årsager til, at inflationen herhjemme er under gennemsnittet for landene i EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix.

Rammer os på flere fronter

Det store spørgsmål er så, hvordan vi bliver ramt herhjemme af den højere inflation i udlandet. I den sammenhæng er det i første omgang værd at se på, hvad den amerikanske centralbank, Fed, og den europæiske centralbank, ECB, gør. Mandag kom der en melding fra chefen for Fed, Jerome Powell, der lagde op til en stramning i USA.

Et flertal i markedet forventer, at Fed hæver renten med et halvt procentpoint på bankens møde i maj. Renten i USA ligger i øjeblikket på 0,0-0,25 procent.

Alle venter nu på, hvad ECB gør.

»Den nuværende situation med Ruslands invasion af Ukraine har kastet boldene op i luften på ny for ECB. På den ene side puster de stigende energipriser yderligere til den løftede inflation, som taler for pengepolitiske stramninger, mens krigen på den anden siden vil bide på den europæiske økonomi, som taler for en lempelig pengepolitik,« siger økonom i Arbejdernes Landsbank Lisette Rosenbeck Christensen.

Inflationen banker i vejret i euroområdet og alle venter på, hvad Den Europæiske Centralbank (ECB) med Christine Lagarde i spidsen gør. På den ene side puster de stigende energipriser yderligere til den løftede inflation, som taler for pengepolitiske stramninger, mens krigen på den anden side vil bide på den europæiske økonomi, som taler for en lempelig pengepolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Ritzau Scanpix.

Hun fremhæver, at opgørelsen fra Danmarks Statistik er fra, før krigen i Ukraine brød ud, og der vil derfor være mere inflation i vente.

»Når vi taler inflation på de her niveauer, er forskellen mellem den danske EU-harmoniserede inflation på 5,3 procent og eurozonens 5,9 procent relativ lille, og det afgørende er, at inflationen bare er drønhøj, og at danske forbrugere vil blive ramt på pengepungen af de stigende priser i både Danmark og Europa,« siger Lisette Rosenbeck Christensen.

»Og med fastkurspolitikken vil prisstigningerne i euroområdet ramme meget direkte for de danske forbrugere, hvor det blot vil blive dyrere at købe europæiske varer og tjenester,« siger Lisette Rosenbeck Christensen.

Cheføkonom i Dansk Industri, DI, Allan Sørensen påpeger en anden kanal, hvor inflationen i de andre EU-lande også vil ramme den danske økonomi.

»Det er en utrolig ringe trøst for os danskere, at inflationen rammer hårdere i store dele af Europa. Den høje globale inflation giver lavere vækst i hele verdensøkonomien. Det vil også ramme de danske eksportører, fordi forbrugerne i andre lande har lavere købekraft, siger Allan Sørensen.

Han mener også, at inflationen vil stige yderligere i løbet af foråret i takt med, at de seneste prisstigninger på råvarer passerer igennem hele værdikæden.