Investorer sortlister kul og olie

Flere steder i verden boykotter investorer nu fossile brændstoffer. Danske pensionsselskaber melder pas med henvisning til loven.

Investeringer i fossile brændstoffer som kul og olie er indirekte investeringer i klimaforandringerne, mener flere internationale investorer. Men danske pensionsselskaber holder fast i investeringerne med henvisning til lovkrav om at skulle skaffe kunderne det bedst mulige afkast, skriver Politiken.

En af USAs største velgørende fonde, Wallace Global Fund, som er bannerfører for en gruppe på 17 amerikanske fonde med pengekasser på i alt 10 milliarder kroner, meddelte for få dage siden, at de fremover vil de trække deres penge ud af alle investeringer i selskaber, der arbejder med fossil energi - kul, olie og gas.

Udmeldingen er et af de seneste eksempler på en global kampagne, der i disse måneder ryster energisektoren. Flere steder i verden lyder opfordringen til at boykotte eller undgå investeringer i sort energi, der er med til at holde CO2-udledningerne oppe.

I Danmark holder de store pensionsselskaber fast i, at man er nødt til at investere i olie og kul, fordi det giver kunderne de bedst mulige afkast, men den logik er helt forkert, mener Christine Meisingset, der er leder af bæredygtighedsafdelingen i den norske finanskæmpe Storebrand.

Selskabet har for nyligt sortlistet yderligere ti globale energi- og kraftselskaber, der arbejder med kul, og dermed er der 43 firmaer på Storebrands sorte liste. Det sker ikke for at være politisk korrekt, men fordi det giver økonomisk mening, understreger Christine Meisingset.

»For os handler det kun om at reducere risikoen. Hvis de globale klimamål skal nås, skal store dele af de fossile reserver blive liggende under jorden, og det vil påvirke værdifastsættelse og værdiskabelse for de selskaber, der arbejder med fossil energi«, siger hun til Politiken.

Flere store danske pensionsselskaber investerer massivt i grøn energi, for eksempel vindmølleparker, men ingen af dem har officielt fravalgt kul eller andre fossile brændstoffer.

For eksempel investerer Danica, Nordea og SamPension i de store amerikanske kulselskaber Peabody Energy og Consol Energy, og PensionDanmark har en mindre aktiepost i indiske Coal India.

Flere af selskaberne henviser til lovens krav om at skaffe kunderne de bedst mulige investeringer, og siger til avisen, at de ville få Finanstilsynet på nakken, hvis de sortlistede fossile brændstoffer.

Det er dog en overfortolkning, siger Jan Parner, der er vicedirektør i Finanstilsynet.

»Selvfølgelig skal man sprede sin risiko, men du vil ikke se en myndighed, der går så langt ned i detaljen, at man siger: Du skal være i et bestemt segment eller en bestemt sektor«, siger han til Politiken.