Har du penge i banken? Så kan du glemme alt om renter, der batter

Her er de vigtigste ting, du skal vide fra morgenstunden. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Handlende på Strøget i København i forbindelse med Black Friday, fredag 24. november 2017. Ifølge tal fra Nationalbanken er renten på forbrugslån lige nu så lav, at der kan være penge at spare ved at tage en renteforhandling med sin låneudbyder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Og velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi lægger ud med historien om to discountkæder, der er i fremdrift:

1
Rema 1000 stormer frem: Vokser massivt i Danmark

Discountkæden Rema 1000 har igen taget en stor bid af det danske dagligvaremarked.

I 2018 solgte discountkæden dagligvarer til danskerne for 15,4 mia. kr. Det er 11 pct. mere end året før – og den højeste omsætning nogensinde. Samtidig åbnede koncernen sidste år 23 nye butikker, hvilket bringer kæden op på i alt 326 danske butikker.

»Væksten kommer både fra de eksisterende og de nye butikker. Og det er jo positivt,« siger Henrik Burkal, der er adm. direktør for Rema 1000 Danmark, som er ejet af den stenrige norske Reitangruppen, til Berlingske tirsdag.

Rema 1000 har længe været en af frontløberne i det discountboom, der har præget det danske dagligvaremarked. Hvor discountkæderne i 2008 sad på 28 pct. af dagligvaremarkedet, sad de sidste år på knap 41 pct. Og deres samlede omsætning er på ti år vokset med 63 pct.

Discountkæden er godt i gang med en alternativ form for nethandel med dagligvarer, hvor kunderne leverer til hinanden. Den model mener topchef Henrik Burkal, er fremtiden. Ekspert tvivler på, at der er tilstrækkeligt med danskere, der vil tage en indkøbspose med til naboen.

Også den tyske discountkæde Lidl har store ekspansionsplaner.

2
Toprestauratør venter udrensning blandt restauranter

Mandag blev der delt Michelin-stjerner ud til danske restauranter. Og restaurationsbranchen ligner umiddelbart et væksteventyr. Danskerne bruger flere penge på at spise ude end nogensinde før. Der åbner nye spisesteder i hobetal, og både omsætningen og antallet af ansatte i branchen stiger eksplosivt.

Men under overfladen lurer en boblende cocktail af faldende indtjening, et tiltagende antal konkurser og frygten for, at højkonjunkturen har toppet.

Flere af landets garvede restauratører melder om et 2018, hvor det var overordentligt svært at få enderne til at mødes i et marked spændt til bristepunktet.

»Der er 20 pct. flere restauranter nu, end der er brug for i København. Vi vil se en udrensning, og den trænger vi til. Der har været en optimisme på dansk gastronomis vegne de sidste par år, som der ikke har været et kundegrundlag under,« siger Bo Jacobsen, der i 28 år har drevet Restaurationen i indre København med sin kone, Lisbeth Jacobsen, til Børsen.

Få overblikket: Disse danske restauranter har fået Michelin-stjerner

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Bankkunder får barberet renteafkast

For halvandet år siden var det stadig muligt at få 1-2 pct. i rente på udvalgte konti. Sådan er det ikke længere.

I dag har bankerne nemlig travlt med at rundbarbere danskerens afkast på indlån, og nul procent i rente er nu mere reglen end undtagelsen. Det viser nye renteændringer, som Jyllands-Posten Erhverv beskriver tirsdag (avis).

Hos storbanken Nordea presser man nu renten i bund på endnu tre indlånskonti. Herefter er hovedreglen for Nordea-kunder, at de kan se frem til 0-0,05 pct. i rente, hvis pengene sættes i banken.

»Da renteniveauet tilsyneladende fortsætter med at være meget lavt, har vi valgt at justere disse priser nu,« siger Nordea-ledelsen til avisen via bankens presseafdeling.

Det bør investorerne holde øje med:

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • På makrofronten er dagens højdepunkter december jobrapporten fra UK og ikke mindst ZEW-tal fra Tyskland kl. 11.00
  • I England fortsætter Theresa May sit forsøg på at balancere det mulige Brexit. Det er småt med fremskridt her seks uger før deadline 29.3. Mere og mere tyder på, at der kommer en løsning i sidste øjeblik, når briterne er mest pressede, eller også kan der komme en forlængelse af tidsfristen. Det er fortsat værd at holde øje med udviklingen i GBP, som er den bedste temperaturmåler på udviklingen. Tirsdag morgen er der på valutafronten meget roligt.
  • Senere i denne uge kommer der regnskaber fra Maersk, ISS, Genmab og Simcorp, og i dag er William Demant Holding regnskabsaktuel. Efter denne uge mangler blot Jyske Bank at fremlægge deres tal for 2018 for at komplettere C25 billedet. De danske regnskaber har, hvis den nuværende tendens fortsætter, generelt været bedre end ventet og væsentlig bedre end frygtet.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktier ligger blandet med små stigninger i Japan, mens de kinesiske markeder er vendt til det negative efter nye meldinger om afmatning i den kinesiske økonomi.

Nikkei 225 +0,1
Topix +0,2
Hongkongs Hang Seng -0,4
China Shanghai Composite -0,5
China CSI 300 -0,4
Taiwan Taiex +0,1
Sydkoreas Kospi -0,1
Indiens BSE Sensex +0,4
Singapores STI +0,1
Sydney ASX 200 +0,3

Indeksværdi klokken 06.20.

/ritzau/FINANS