Forbrugerne kaster sortsyn over bord

Danske forbrugere blev lidt mindre pessimistiske i august, viser nye tal fra Danmarks Statistik. (Opdateret)

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Forbrugernes tillid til fremtiden rettede sig lidt i august.

Efter at have været nede på minus 3,2 i juli, steg den en smule til minus 2,6 i august.

Det betyder, at pessimisen er lidt mindre end før.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik

Undersøgelsen bygger på svar fra et repræsentativt udsnit af den voksne befolkning.

Hen over sommeren sidste år faldt forbrugertillid til et yderst lavt niveau, som man skal helt tilbage til 1989 for at finde tilsvarende lavt.

Men siden er en del af dette udprægede sortsyn blevet kastet over bord.

Særligt forbrugernes holdninger til udviklingen i dansk økonomi har trukket den samlede forbrugertillid op.

Den samlede forbrugertillid sammenvejer en lang række spørgsmål til ét tal. Jo lavere dette er, jo mere negativt ser danskerne på fremtiden.

Økonom i Jyske Bank, Nils Rønholt siger, at forbrugertilliden nu er på det højeste niveau siden marts 2008.

Indikatoren er dog stadig i den negative zone, og vi er stadig et godt stykke fra det gennemsnitlige niveau siden 2000 på omtrent 2,5. Den lidt bedre tillid til fremtiden skyldes ifølge Niels Rønholt de stigende aktiekurser og positive økonomiske nyheder fra udlandet.

"Det er også værd at bemærke, at lysten til at købe større forbrugsgoder er gået noget op. Her kan frigivelsen af SP-pengene spille ind, men der er formentlig også tale om en generel bevægelse væk fra tiden med panikramte forbrugere," siger Niels Rønholt.

Cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken skriver dog i en kommentar til de nye tal, at de ikke giver anledning til at ændre ved det overordnede relativt pessimistisk billede af udsigterne for det private forbrug.

"Vi har formentlig lagt de største fald i købelysten bag os, men vi er stadig af den overbevisning, at fokus fremadrettet i langt højere grad vil være på opsparing snarere end forbrug, i lyset af stigende arbejdsløshed og de markante formuefald vi har oplevet over det seneste års tid," skriver Jes Asmussen.

Han tilføjer, at det er således blevet mere og mere tydeligt at husholdningerne ikke for alvor er blevet mere optimistiske selv om de har modtaget SP-pengene fysisk på deres bankbøger.