EU vil beskatte finansmarkedet

Finanssektoren skal beskattes og de såkaldte hedge-fonde bringes under større opsyn. Forsigtig opbakning til ideen om større EU-indblanding i de nationale finanslove.

Foto: THOMAS LOHNES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landene i Euro-samarbejdet overvejer muligheden af at indføre en skat på finans-transaktioner, lød det efter et møde mellem Euro-landenes finansministre i nat.

”De som ikke lige frem har været uskyldige i den nuværende blamage, vi befinder os i, må også være med til at betale,” siger Eurogruppens formand, Luxembourgs premier- og finansminister Jean-Claude Juncker. Han lod forstå, at der var opbakning bordet rundt om ideen, og at EU godt kan gennemføre den på egen hånd, uden at USA først er taget i ed.

I de europæiske lande er forbitrelsen steget i de seneste uger over markedets optræden under euro-krisen kun halvandet år efter, at de europæiske banker og finansselskaber blev reddet under finanskrisen med offentlige indsprøjtninger.

På et møde mellem hele kredsen af EU-finansministre senere i dag ventes man også at vedtage skarpere regler mod de såkaldte hedge-fonde, der menes at have skubbet på udløsningen af finanskrisen i 2008. Imod britiske protester vil forslaget blive stemt igennem, hedder det. Næsten alle Europas hedge-fonde er placeret i Londons finansmarked; City.

Under det syv timer lange møde drøftede euro-landene også forslaget fra EU-Kommissionen i sidste uge om, at der skal være en tidligere overvågning af medlemslandenes finanspolitik, så man undgår tilfælde som med Grækenland. Juncker mente, at der var overvejende opbakning om ideen, men en række af EU-landene har allerede signaleret modstand; heriblandt Sverige. Forslaget går ud på, at EU-Kommissionen skal kunne se medlemslandene ”over skulderen” allerede, når de udarbejder deres finanslove.

Euro-landens finansministre mødes igen fredag for at få de endelige detaljer på plads i den lånepakke på 750 mia. euro, der skal stilles op til at hjælpe andre lande i Europa, der kommer i samme gældsproblemer som Grækenland.