ECB skrider ind efter panik på markedet

Kun få dage efter den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, forsøgte at berolige finansmarkedet, udbrød der noget nær panikstemning i går.

Panikken på finansmarkederne bredte sig i går fra Europa til USA, hvor de toneangivende aktieindeks faldt markant efter åbningen. Krisen på USAs trængte boligmarked og de dårlige betalere breder sig som ringe i vandet. Foto: Spencer Platt/AFP Fold sammen
Læs mere
Uroen er igen blusset voldsomt op omkring de nødlidende amerikanske boliglån. Endda i et sådant omfang at Den Europæiske Centralbank (ECB) i går måtte gå ind og tilføre enorme summer til de finansielle markeder for at forhindre en eksplosion i renterne, som ville kunne få hele det finansielle system til at gå i sort.

»Det er noget højst usædvanligt, vi ser her. Det er første gang i ECBs historie, at de tilfører likviditet til markedet i så stort omfang,« siger senioranalytiker i Danske Bank, Peter Lildholdt.

ECB stillede intet mindre end 95 milliarder euro eller mere end 700 milliarder kroner til rådighed for europæiske banker. Pengene kunne bankerne frit låne til en rente på fire procent.

Normalt låner bankerne af hinanden til lidt højere renter. Men den store uro omkring de amerikanske boliglån har nu øget frygten for, at en eller flere store banker går konkurs. Derfor er der ingen, som vil låne til andre, fordi de frygter tab på deres udlån.

Systemet i stå
»Det svarer lidt til, at man lukker ti personer ind i et lukket rum, og alle ved, at én ikke kan betale sine lån tilbage. Så vil ingen låne hinanden penge, uden de får en meget høj rente, og så går hele systemet i stå,« forklarer Peter Lildholdt.

Uroen opstod, efter at Frankrigs største børsnoterede bank, BNP Paribas, i går indefrøs 1,6 milliarder euro svarende til 12 milliarder kroner i tre fond, der har forbindelser til de såkaldte subprime-lån i USA, der i stigende omfang er i vanskeligheder.

Indefrysningen betyder, at investorerne ikke kan trække penge ud af disse fonde, ligesom der ikke blev stillet handelspriser i fondene.

»Men der er også rygter fremme om, at flere andre store tyske banker skulle have problemer lige nu,« siger Peter Lildholdt.

Uroen satte kursen på aktier hjemme og ude under voldsomt pres. Det danske C20-indeks var store dele af dagen nede med tre procent. Det er det største kursfald på én dag i år og også i længere tid end det. Også det store amerikanske aktiemarked åbnede i går med massive kursfald, og alt tyder på, at nedturen løber videre i dag.

Bernanke beroliger
Det er kun få dage siden, at USAs centralbankchef, Ben Bernanke, forsøgte at berolige de finansielle markeder. Det skete ved at holde renten i ro og ved helt at undlade at kommentere de nødlidende subprime-lån i USA, der er ydet til boligejere med dårlig økonomi. I takt med, at renten er steget fra én til 5,25 procent i USA, og boligpriserne er begyndt at falde, så får stadig flere amerikanere problemer med til at betale deres huslån tilbage. Det rammer så de investorer, der har sat penge i amerikanske byggeobligationer af mindre god kvalitet, og det har blandt andet en række europæiske investeringsforeninger, banker, spekulationsfonde og måske også mange andre.

Ingen har endnu det fulde overblik over omfanget af mulige tab, og det er med til at øge frygten for, at dette problem måske er meget stort og større, end hvad der siges åbent.

Det har skabt fornyet uro om amerikanske storbanker som Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs og Merrill Lynch, hvis aktiekurs var kraftigt vigende i går. Bankerne havde ellers fået lidt medvind i ugens første dage i tillid til, at milliardtabene på lån til de dårligere kunder var kommet frem i lyset. Frygten går nok mindre på, at BNP Paribas har et problem, men det er meget mere udbredt.

De globale aktiemarkeder er dog i disse dage præget af helt ekstremt store udsving, hvor kurserne som en yo-yo kører flere procent op den ene dag for derefter at falde lige så meget eller mere den næste. Det skyldes især usikkerheden om, hvad dette fører til, og hvad konsekvenserne bliver.