Drastisk fald i omsætningen hos mindre virksomheder: »Mange er nu på økonomisk katastrofekurs«

Virksomheder i alle brancher er påvirket af coronakrisen. En ny rundspørge foretaget af SMVdanmark tegner et billede af omfanget blandt små og mellemstore virksomheder.

Ballerup Centret onsdag 18. marts 2020. Natklubber, fitnesscentre, frisører, storcentre og en række andre butikker holder nu helt lukket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Restauranter og cafeer må nu kun sælge mad ud af huset. Landets frisører har efterladt deres saloner med et »midlertidigt lukket«-skilt i døren. Og på landets hoteller er tusindvis af medarbejdere blevet opsagt, mens det tilbageværende personale har travlt med at tage imod afbestillinger.

Mange erhvervsdrivende – store som små – er hårdt ramt af coronakrisen. Det er de færreste vist i tvivl om.

En ny rundspørge foretaget af organisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, tegner et billede af omfanget.

»Rundspørgen viser, at de små og mellemstore virksomheder har oplevet et hårdt fald i omsætningen. Mange er nu på økonomisk katastrofekurs. Det gennemsnitlige omsætningsfald ligger på 51 pct., og de tal er vel at mærke indsamlet, før nogle af virksomhederne blev tvangslukket,« siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i SMVdanmark.

Rundspørgen er foretaget i perioden 16.-18. marts blandt SMVdanmarks medlemsvirksomheder.

Dermed er en stor del af svarene blevet indsamlet, før statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag den 17. marts blandt andet annoncerede, at der ville blive indført et midlertidigt forbud mod at modtage gæster i restauranter og på cafeer, ligesom frisører og flere andre virksomheder i liberale serviceerhverv blev påbudt at holde lukket.

I rundspørgen er det 78 pct. af de adspurgte virksomheder, der svarer, at coronavirussen har påvirket omsætningen i deres virksomhed negativt. Den resterende del har primært svaret, at coronavirussen ikke har påvirket omsætningen eller »ved ikke«. Kun ni ud af i alt 2.285 adspurgte virksomheder svarer, at coronakrisen har påvirket omsætningen i deres virksomhed positivt.

De adspurgte virksomheder er aktive i vidt forskellige brancher og er fordelt over hele landet.

Torsdag nåede regeringen og alle Folketingets partier til enighed om en ny stor hjælpepakke, der blandt andet indeholder midlertidig kompensation til selvstændige erhvervsdrivende, som oplever et stort fald i omsætningen på grund af coronakrisen. Ordningen er forbeholdt små erhvervsdrivende med maksimalt ti fuldtidsansatte.

Derudover indeholder pakken hjælp til at dække op mod 100 pct. af de faste omkostninger hos virksomheder, hvor omsætningen er faldet med mere end 40 pct.

Samtidig gav regeringen og Folketinget hinanden håndslag på, at man er klar til at bruge et »trecifret milliardbeløb« på at hjælpe landets lønmodtagere og virksomheder, hvis det bliver nødvendigt.

Fremtidens Novo kan gå tabt

Det er alle gode tiltag, der vil holde hånden under mange virksomheder, mener Mia Amalie Holstein. Hun efterspørger dog yderligere tiltag til at holde hånden under de virksomheder, som kun har lidt mere end ti ansatte.

»Virksomhederne står over for et kæmpe omsætningsfald. Hjælpepakken skubber tidspunktet for konkurs frem i tiden, men det løser ikke problemet. Jeg synes, det er meget positivt, at man har afsat et trecifret milliardbeløb til at hjælpe virksomhederne, men jeg håber virkelig, at man vil reservere nogle af de penge til også at hjælpe de mindre og mellemstore virksomheder, som lige akkurat har over ti ansatte og vil få svært ved at få brød på bordet,« siger Mia Amalie Holstein.

»For at den her sundhedskrise ikke udvikler sig til en finanskrise, er det vigtigt at give direkte støtte til de virksomheder, der er hårdest ramt. Hvis vi ikke holder hånden under de mindre og mellemstore virksomheder – vækstlaget – kan vi komme til at slå fremtidens Novo eller Grundfos ned,« tilføjer hun.