Choktal: Hoteller og restauranter har allerede fyret 15.000

Det er hoteller og restauranter, der er hårdest ramt i coronakrisen. Det har allerede før regeringens hjælpepakker kostet afskedigelser. Ordningen med lønkompensation skal justeres, mener Horesta.

Danmark lukker ned. Tomme byrum. Hoteller og restauranter er hårdt ramt af coronakrisen. Estimat går på at 15.000 medarbejdere allerede er sagt op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen gør for alvor ondt på hoteller, restauranter og konferencecentre. Der er allerede nu afskediget 15.000 medarbejdere, og det kan komme til at gå endnu værre. Regeringens hjælpepakke med lønkompensation hjælper ikke hoteller og restauranter.

Sådan lyder det fra Horesta, der er brancheorganisation for hoteller og restauranter. Horesta har været ude og spørge medlemmerne om effekterne af coronakrisen, og resultaterne er nedslående læsning.

I undersøgelsen er der svar fra 452 virksomheder. Hele 70 pct. har en nedgang i omsætningen på 70 pct. eller mere. Resultatet er, at et ganske betydeligt antal ansatte allerede har modtaget en opsigelse.

Lige over 40 pct. af virksomhederne svarer, at de har foretaget de første afskedigelser. Ved at omregne dette til hele branchen estimere Horesta, at der allerede nu er 15.000 medarbejdere, som er blevet sagt op.

Katia K. Østergaard, adm. direktør i Horesta

»Det er så alvorligt, som det kan blive. Jeg har aldrig set så alvorlig en situation for branchen, som vi ser nu. «


»Det er så alvorligt, som det kan blive. Jeg har aldrig set så alvorlig en situation for branchen, som vi ser nu. De bløder i ordets bogstaveligste forstand. Vores medlemmer oplever nedgang på i omsætningen på to til tre mia. kr. om måneden. Det svarer til et tab på årsbasis på 10 til 30 mia. kr. i 2020,« siger adm. direktør i Horesta, Katia K. Østergaard.

»Sagt med det forbehold, at det er et estimat, for der er ingen, som ved, hvor lang tid det kommer til at vare. Vi ved slet ikke, hvor hurtigt markedet kommer til at vende. Vi tror desværre ikke, at det kommer til at gå voldsomt hurtigt, når vi ser globalt. Vi håber i stedet, at danskerne vil holde ferie herhjemme,« siger Katia K. Østergaard.

Mange er helt lukkede

Hotellerne og restauranterne har ifølge Horesta en omsætning på 65,7 mia. kr. om året. Virksomheder beskæftiger cirka 120.000 medarbejdere i alt på det her tidspunkt af året.

Katia K. Østergaard fremhæver, at situationen lige nu er, at 29 pct., som er lukket helt. 39 pct. er delvist lukket.

For at hjælpe de hårdt ramte virksomheder har regeringen gennemført en hjælpepakke, hvorefter virksomheder kan få lønkompensation. Ordningen hjælper ikke hotellerne og restauranterne i sin nuværende form, og derfor opfordrer Horesta til, at ordningen bliver justeret.

Ifølge Horesta bliver trepartsaftalen om lønkompensation til erhvervslivet nu justeret, så den i højere grad kommer de mest udsatte erhverv til gode.

På et møde i Erhvervsministeriet mandag aften imødekom ministeriet Horestas ønsker til en justering af aftalen på centrale punkter, fremhæver Horesta.

»Ordningen skal blandt andet kunne anvendes af virksomheder, der allerede har været nødt til at afskedige medarbejdere som følge af coronavirussen. Herudover skal det også være muligt at gå ud af ordningen. Virksomhederne kan ikke binde sig til ikke at afskedige medarbejdere i de tre måneder, ordningen kører,« siger Katia Østergaard.