Wammen klar med hjælpepakke til 100 mia. kr. og en utvetydig besked: »Vi er parat til at tage alle nødvendige skridt«

Finansminister Nicolai Wammen har sammen med Folketingets partiledere præsenteret en hjælpepakke til erhvervslivet for omkring 100 mia. kr. Samtidig har Folketingets partier forpligtet sig til at tage yderligere initiativer for et trecifret milliardbeløb, hvis det bliver nødvendigt.

»Det korte budskab er, at vi står sammen, og vi vil gøre, hvad det end kræver, for at få Danmark godt igennem den situation, vi står i,« sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemødet torsdag, hvor han præsenterede en historisk hjælpepakke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har præsenteret en historisk hjælpepakke, der skal sende milliarder og atter milliarder ud i det danske samfund og til erhvervslivet, der lider under den aktuelle coronakrise.

Regeringen tog hul på forhandlinger om hjælpepakken med de andre partier onsdag, og i løbet af natten blev partilederne enige om en aftale.

Med aftalen er der ifølge Nicolai Wammen besluttet tiltag for »i omegnen« af 100 milliarder kroner.

»Derfor er beskeden fra det samlede danske folketing og fra regeringen til det danske samfund utvetydig: Vi er parat til at tage alle nødvendige skridt for at få Danmark bedst igennem coronakrisen,« sagde finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde i Finansministeriet torsdag formiddag.

Efter maratonforhandlinger natten til torsdag blev partierne enige klokken fire om morgenen, efter at regeringen havde præsenteret sit udspil til en hjælpepakke på et pressemøde onsdag midt på dagen.

To midlertidige ordninger

Regeringen og partierne er blevet enige om to såkaldt midlertidige kompensationsordninger.

Den ene ordning er for selvstændige, som sikres kompensation, hvis de oplever store fald i deres omsætning.

Desuden er der kompensation for faste udgifter til virksomheder i særligt hårdt ramte brancher.

Samtidig omfatter aftalen en række andre tiltag:

  • Øget adgang til eksportkredit
  • En forhøjet ramme til statsgaranterede låneordninger
  • Offentlige indkøb skal understøtte virksomhederne
  • En statslig garanti til Rejsegarantifonden
  • En øget adgang til dagpenge og sygedagpenge
  • Øgede lånemuligheder for elever og studerende

Og her slutter det ikke nødvendigvis, må man forstå på finansministeren.

»Vi har alle os, der står her, givet hinanden håndslag på, at vi er villige til at gøre det, der skal til, for at få Danmark, dansk erhvervsliv og danske lønmodtagere sikkert gennem en meget svær tid. Vi har også sagt, at vi er parat til om nødvendigt at prioritere et trecifret milliardbeløb til yderligere initiativer. Det korte budskab er, at vi står sammen, og vi vil gøre, hvad det end kræver, for at få Danmark godt igennem den situation, vi står i,« sagde Nicolai Wammen.

Dermed er den endelig aftale blevet væsentligt større, end hvad regeringen onsdag præsenterede, da finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup (S) lagde op til at bruge 40 milliarder kroner på at holde dansk erhvervsliv oven vande de næste tre måneder.

Det var på den baggrund en »stolt« finansminister, der kunne præsentere en aftale, der »spænder et stærkt sikkerhedsnet ud under dansk økonomi, danske lønmodtagere og danske virksomheder«.

»Det, vi har set de sidste 24 timer og de seneste dage, er dansk folkestyre, når det er bedst,« siger han.

Såvel erhvervsorganisationer som en række topøkonomer erklærede efter regeringens udspil onsdag, at den skitserede hjælpepakke langtfra var nok.

I en kronik i Berlingske torsdag fastslår seks af Danmarks førende økonomer – heraf fire tidligere overvismænd – at coronakrisens skader på økonomien kan overgå vores værste frygt. De foreslår derfor, at staten straks opretter en nødfond på 300 milliarder kroner for at redde de mange virksomheder, der snart ikke kan betale deres regninger og derfor risikerer at bukke under.

»Vi skal sørge for, at virksomhederne ikke kommer til at lukke på grund af foranstaltningerne mod corona. Perspektivet i den her fond er ikke bare, at den skal redde virksomheder. Den skal også skabe troværdighed,« siger tidligere overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Berlingske.