Business Update Søndag: En lovlig kopi uden rent mel i posen

Arkivbillede af taxier. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Det har været endnu en uge med præg af sommerferie. Men uanset om du stadig ligger ved poolen eller allerede er vendt tilbage til kontoret, så får du her et resumé af ugens vigtigste historier fra erhvervslivet, der bl.a. bød på et par interessante internationale regnskaber og nyheden om, at Ubers lovlige kopi måske ikke har rent mel i posen.

Onsdag kunne Berlingske Business afsløre, at UBR City, der blev lanceret i foråret som Ubers lovlige afløser, ikke har udbetalt lønninger til et stort antal af deres chauffører.

Per Lundemann Jakobsen er stifteren bag selskabet, og han indrømmer over for Berlingske Business, at selskabet periodisk ikke har betalt løn til over 60 chauffører ud af virksomhedens ca. 400, mens han samtidig ikke afviser, at tallet kan være højere.

Per Lundemann Jakobsen selv forklarer, at de manglende lønninger skyldes, at den stor portion af virksomhedens udenlandske chauffører simpelthen ikke har udleveret de nødvendige oplysninger.

»Vi er dybt chokerede over, at vores chauffører ikke giver os deres oplysninger, og vi har arbejdet i døgndrift for at betale løn til vores chauffører, men det kan vi ofte ikke, fordi de ikke giver deres kontooplysninger til os,« siger Per Lundemann Jakobsen.

Hvem der bærer det egentlige ansvar for de manglende lønninger er svært at gennemskue og beskyldningerne fyger frem og tilbage internt i virksomheden. Men ifølge en oversigt over Chaufførplatformens bankkonto - den konto der skal stå for at betale løn til chaufførerne, som Berlingske Business har set, så har Per Lundemann Jakobsen ved flere lejligheder hævet penge fra den. UBR City er Per Lundemann Jakobsens tiende selskab, der alle er gået konkurs, og nu føler mange sig snydt af Per Lundemann Jakobsen, der efterlader stakkevis af ubetalte regninger, der løber op i millioner af kroner.

Onsdag var også dagen, hvor Storbritannien meldte sig i koret af nationer, der vil udfase benzin- og dieselbiler og satse stort på elbilen. Det skrev det britiske medie The Telegraph. Forslaget sker for at mindske forurening og udledning af sundhedsskadelige stoffer fra køretøjerne, skriver avisen. Udmeldingen kommer efter, at både Norge, Sverige, Tyskland, Holland og Frankrig tidligere på året har meddelt, at al produktion af benzin- og dieselbiler stopper. De er dog en anelse mere ambitiøse end briterne, der først regner med at sætte udfasningen i gang i 2040, mens Tyskland allerede vil påbegynde processen i 2020.

Senere på ugen præsenterede Aamzon regnskab, der både havde betydning for aktien og titlen som verdens rigeste. Amazons topchef Jeff Bozos kunne nemlig kortvarigt nyde titlen som verdens rigeste mand, da Forbes torsdag udgav deres årlige liste over verdens rigeste. Men samme dag fremlagde giganten det dårligste regnskab i næsten to år, hvor investeringer på helt nye områder som egne varehuse, egne filmproduktioner og nye datacentre betød, at Amazon nærmest halverede sit overskud til 628 millioner dollar mod 1.285 millioner for et år siden. Det fik Amazons aktier til at falde med næsten én procent til 1046 dollar per styk. Og dermed kunne Microsoft-grundlæggeren Bill Gates endnu engang indtage første pladsen, som han har siddet solidt på i adskillige år. Læs mere her.

Udover Amazon bød ugen på regnskaber fra både Coca Cola, Starbucks, Googles moderselskab Alphabet og Mcdonalds. Undtagen Alphabet, der måtte afskrive milliarder efter kæmpe bøde fra EU, så levede virksomhederne i store træk op til analytikernes forventninger.

Og sidst men ikke mindst var det en uge, hvor det danske, problemramte auktionshus Lauritz.com satte navn på deres nye direktør. I marts oplyste selskabet, at den hidtidige chef, Mette Sundström, ville træde tilbage som adm. direktør, så snart en afløser var fundet. Afløseren bliver nu den 36-årige svensker Erik Norberg, hvis foreløbige karriere har udspillet sig i det svenske medieliv, hvor han indtil november sidste år fungerede som CEO hos Stockholm-mediet Mitt.

Fortsat god søndag.

Emma Bech, jourhavende business.dk