Business-update: IKEA køber ikonisk adresse for milliarder

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Det er i denne bygning på Londons Oxford Street, at IKEA ifølge flere medier snart rykker ind.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Isabel Infantes/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens næstsidste Business-update.

Vi har en masse gode sager på blokken i dag og skal blandt andet runde IKEAs nye ikoniske adresse i London, SAS' udfordringer og den seneste ballade på det kinesiske ejendomsmarked.

Ingen nem vej til ufaglærte job

Kan man være for overkvalificeret til et job? Ja, det kan man, skriver Børsen i dag. I forlængelse af debatten om hvorvidt nyuddannede er for kræsne i deres jobjagt, peger konsulent Morten Ballisager på, at det faktisk ikke er så let for dimittender at finde for eksempel ufaglærte job.

Han forklarer til avisen, at arbejdsgivere er meget skeptiske over for overkvalificerede kandidater, fordi de frygter, at de har kun har dem ansat på lånt tid. Det gælder særligt for akademikere, der søger ufaglært arbejde

»Vi kan måle på flere områder, hvor kræsne arbejdsgiverne er. Og når det handler om at ansætte en nyuddannet akademiker, der så at sige dykker ned ad karrierestigen, og dem, der siger, at 'jeg går efter en periode i detailbranchen eller i et supermarked', er arbejdsgiverne faktisk rigtig kritiske over for det,« siger Morten Ballisager til Børsen.

Milliardtab hos SAS sender flykæmpen langt bagud

Coronakrisen har taget ekstra hårdt på SAS i forhold til flyselskabets konkurrenter. Det er konklusionen i en analyse fra Sydbank, hvor banken har sammenlignet regnskaber for SAS og seks konkurrenter. Det skriver Finans.

Under coronakrisen har SAS tabt cirka 12 milliarder svenske kroner, hvilket ifølge Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, gør det svært for flyselskabet at genoprette en fornuftig indtjening.

»Det ser elendigt ud for SAS, når man ser på de økonomiske konsekvenser. 16 års indtjening er foreløbig forduftet. Selskabet skal bruge ufatteligt mange år med normal indtjening for at indhente det, som er forsvundet på blot seks kvartaler,« siger han til Finans.

IKEA indtager Oxford Street

Fra tøj og sko til sofaer og reoler. Sådan peger pilen for den populære adresse 214 Oxford Street i London, hvor IKEA ifølge flere medier nu står klar til at overtage Topshops tidligere lokaler.

Det svenske medie Fastighetsvärlden skriver, at IKEA skal betale 4,5 milliarder svenske kroner for at rykke ind på den ikoniske shoppinggade i London, og at handlen er ved at være i sin sidste fase.

Det er ikke første gang, at IKEA udvider i Storbritannien. I januar 2020 købte virksomheden Kings Mall i det vestlige London for cirka to milliarder svenske kroner. IKEA har også centralt beliggende ejendomme i blandt andet Paris og San Francisco, skriver Fastighetsvärlden.

Ballade på det kinesiske ejendomsmarked

Den kinesiske ejensomsmastodont Evergrande er torsdag igen i problemer. Efter at være ramt af to kreditnedjusteringer på to dage, er aktien torsdag dykket over fire procent og bliver nu handlet i den laveste kurs siden 2015.

Investorerne er bange for, at virksomheden – en af verdens mest forgældede selskaber – ikke kan betale sit 300 milliarder dollar store gældsbjerg tilbage og derfor vil gå konkurs. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Ender Evergrande med at gå konkurs, er frygten i finansmarkedet, at det vil sprede sig til det kinesiske banksystem og skabe bredere uro på de finansielle markeder.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Taxafirma står med 200 lukningstruede selskaber

Taxafirmaet Viggo har de seneste år hamstret hundredvis af såkaldte »enkroneselskaber«. Og hvis ikke taxafirmaet tager affære, kan de mange selskaber om knap en måned blive tvangsopløst – på statens regning.

Nikolaj Vorre fortæller hele historien her.

2. A-kasserne skal sanktionere Københavns 21.500 jobparate dagpengemodtagere. Men i tre år har ingen anet, om de gør det

Muligheden for at sanktionere jobparate dagpengemodtagere, som siger nej til job, påhviler a-kasserne. Men ikke en eneste a-kasse har overblik over, hvor ofte det sker. I tre år har den helt centrale måling været lukket, idet datakvaliteten ikke har været tilstrækkelig. Professor kalder det et »kæmpe problem«.

Du kan læse hele Nikolaj Sjørups historie her.

3. Rødglødende boligmarked køler af: »Forhåbentlig betyder opbremsningen, at vi ender med en blød landing i priserne«

Selvom antallet af boliger til salg fortsat er historisk lavt, så er liggetiderne på ejerlejligheder i København og på Frederiksberg begyndt at stige efter nogle turbulente måneder.

Læs hele Sebastian Perssons historie her.

4. Mærsk og Warren Buffett slår investerings-pjalterne sammen

Hvis CO2-udledningen i shippingbranchen skal bringes ned, skal der nye midler i brug. Ét af dem er en startupvirksomhed fra 2018, hvis produkt kommer fra skrald. Virksomheden har også modtaget støtte fra Warren Buffett.

Rebecca Goodstein folder hele historien ud her.

5. Skandaløs fup med fakta når regeringen vil hæve aktieskatten

Den tilbagerulning, som den siddende regering – nu åbenbart med uafhængige embedsmænds opbakning – taler om, henviser til en ren teknisk justering af aktieskatten i 2007, intet andet. Regeringen manipulerer med fakta, skriver Business' redaktør, Thomas Bernt Henriksen, i denne leder.

Du kan læse hele lederen her.