Mærsk og Warren Buffett slår investerings-pjalterne sammen

Hvis CO2-udledningen skal bringes ned, skal der nye midler i brug. Ét af dem er en startupvirksomhed fra 2018, hvis produkt kommer fra skrald.

Mærsk er klar til at investere i nye klimaneutrale kæmpeskibe – og så har de nu investeret i en amerikansk startup, der har en løsning til grøn energi, der kan være med til at bringe CO2-udledningen ned i den globale shippingindustri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller - Mærsk forbruger omkring 12 millioner ton olie om året svarende til cirka al den olie, der produceres i verden på én dag.

Mærsk skal finde grønne alternativer til dette forbrug, hvis målsætningen om at være CO2-neutral inden 2050 skal nås.

En af ambitionerne til at nå i mål lyder på klimaneutrale containerskibe – i 2018 fremlagde shippinggiganten en plan om at have sit første klimaneutrale skib klar i 2030, men i februar blev planen revurderet til en mere aggressiv version – nu skal det første af skibene skal være i vandet i 2023.

Endnu et tiltag i kampen om at operere mere klimavenligt er nu sat i søen. Det lyder på en investering i en startupvirksomhed, der arbejder med en grøn energi, som kan være med til at bringe CO2-udledningen ned i den globale shippingindustri. Det oplyser Mærsk på deres hjemmeside.

En investering i affald

Wastefuel er navnet på den startup, som Mærsk har besluttet sig at investere i via opkøb af en mindre andel. Virksomheden, der har base i Californien, omdanner affald til bæredygtigt brændstof som blandt andet grøn metanol.

De otte nye kæmpeskibe, som Mærsk er klar til at købe for en pris på ni milliarder kroner, kan netop sejle på grøn metanol.

Wastefuel startede i 2018, og investeringen fra Mærsk er ikke de første milliardærøjne på virksomheden. Den har også modtaget støtte fra Warren Buffett. Hans investeringsfirma Berkshire Hathaway ejer NetJets, som er verdens største selskab for private jetfly. NetJets har ligesom Mærsk indgået en aftale med Wastefuel, skriver Bloomberg.

Mærsk har ikke oplyst omfanget af deres investering. Men ifølge Bloomberg har Morten Bo Christiansen, der er ansvarlig for Mærsks grønne omstilling, gjort det klart, at investeringen er et led i en større strategi. En strategi om at bruge midler på udviklingen af energi, der ikke forurener.

»Vi har brug for grøn energi fra hele verden, og vi har brug for store mængder af det,« siger Morten Bo Christiansen.

Mærsk planlægger at købe sig ind i flere startups af grøn energi i den nære fremtid, forklarer han.

»Vi forventer helt bestemt at foretage flere af denne slags investeringer, fordi det lige nu er nødvendigt med så meget udvikling.«

På Mærsks hjemmeside skriver de om investeringen:

»Mærsks investering vil gøre det muligt for Wastefuel at udvikle bioraffinaderier, som bruger den mest effektive teknologi til at producere bæredygtigt brændstof fra affald, der ellers ville blive nedbrudt og frigive metan og andre skadelige udledninger til atmosfæren.«