A-kasserne skal sanktionere Københavns 21.500 jobparate dagpengemodtagere. Men i tre år har ingen anet, om de gør det

Muligheden for at sanktionere jobparate dagpengemodtagere, som siger nej til job, påhviler a-kasserne. Men ikke en eneste a-kasse har overblik over, hvor ofte det sker. I tre år har den helt centrale måling været lukket, idet datakvaliteten ikke har været tilstrækkelig. Professor kalder det et »kæmpe problem«.

Siden 2018 er der ikke blevet ført et kvalificeret tilsyn med, hvor ofte landets a-kasser sanktionerer deres arbejdsløse medlemmer, når disse siger nej til job eller på anden vis forsømmer at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. I Københavns Kommune er der lige nu 21.500 jobparate ledige på dagpenge. 9.100 af dem er akademikere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af de mest centrale tal i den danske beskæftigelsesindsats har i mere end tre år ikke været tilgængelig for hverken offentligheden eller relevante myndigheder.

Siden 2018 er der således ikke blevet ført et kvalificeret tilsyn med, hvor ofte landets a-kasser sanktionerer deres arbejdsløse medlemmer, når disse siger nej til job eller på anden vis forsømmer at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Berlingske har de seneste dage forgæves forsøgt at få et svar fra landets største a-kasser, som ikke selv fører statistik over antallet af sanktioner. Mere opsigtsvækkende har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) ikke haft et overblik siden 4. juli 2018, oplyser myndigheden.

»Frem til 4. juli 2018 har der været offentligt tilgængelige tal på jobindsats.dk vedrørende a-kassernes sanktionspraksis. Målingen blev herefter midlertidigt lukket, idet datakvaliteten ikke har været tilstrækkelig for så vidt angår de indberettede sanktioner fra a-kasserne. STAR har sammen med a-kasserne gennemført en meget grundig valideringsproces af data,« skriver styrelsen til Berlingske.

Da Berlingske ringede til STAR tirsdag morgen, lød meldingen, at det var »et spørgsmål om uger«, før overblikket lå klart. Onsdag eftermiddag gjorde styrelsen opmærksom på, at man nu har offentliggjort tal for første kvartal af 2021. Men det er stadig ikke muligt at se tal fra tidligere år.

At der ikke har været offentligt tilgængelige tal på jobindsats.dk i mere end tre år, undrer arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen fra Aalborg Universitet. Han har beskæftiget sig med arbejdsmarkeds- og beskæftigelsespolitik siden 1992 og fortæller, at der ellers har været et stærkt politisk fokus på at forenkle systemet og sikre, at der bliver sanktioneret.

»Jeg kan ikke sige, hvad der præcist er gået galt, men det virker meget besynderligt for mig, at man ikke har haft et overblik over a-kassernes sanktioner,« siger Flemming Larsen.

Før Berlingskes henvendelse var han ikke bekendt med problematikken, da han oftest ser på tal for kontanthjælpsmodtagere. Alligevel tøver han ikke med at kalde fejlen for et »kæmpe problem«.

»A-kasserne bliver jo målt på både sanktioner, rådighedssamtaler og enhedsomkostninger. Så det er da et kæmpe problem, og det undrer mig meget, hvis man ikke har haft de tal,« siger han.

Spørgsmålet om a-kassernes sanktioner er påtrængende relevant i den aktuelle debat om ledige og den mangel på arbejdskraft, danske virksomheder i øjeblikket oplever.

Mens det er de kommunale jobcentre, der skal sanktionere kontanthjælpsmodtagere, som ikke stiller sig tilstrækkelig til rådighed for arbejdsmarkedet, påhviler det a-kasserne at straffe dagpengemodtagerne, når de gør sig skyldige i samme.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, erklærede sig af samme grund afmægtig i spørgsmålet i et interview med Berlingske tidligere på ugen.

»Vi kan ikke sanktionere dagpengemodtagere,« konstaterede borgmesteren, hvor hun samtidig opfordrede statsminister Mette Frederiksen (S) til at lade sanktionsretten overgå fra a-kasserne til kommunerne.

I Københavns Kommune er der lige nu 21.500 jobparate ledige på dagpenge. 9.100 af dem er akademikere.

Tal var ikke retvisende

Også statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere reageret på Berlingskes historier om, hvordan det står til på de københavnske jobcentre. På Dansk Erhvervs årsmøde i slutningen af august henviste hun direkte til en artikel i Berlingske, da hun ifølge Børsen varslede en hårdere kurs over for de arbejdsløse, som siger nej til de job, de får tilbudt.

»Hvis du ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, skal du ikke længere modtage en ydelse. Fra dag et,« sagde Mette Frederiksen ved den lejlighed.

Netop derfor synes det oplagt at kigge på, hvor hårdt a-kasserne slår ned på deres egne medlemmer, når de takker nej til tilbud fra jobcentret.

For dagpengemodtagere gælder det, at når jobcentret vurderer, at en borger på dagpenge ikke står til rådighed, indstiller de til a-kassen, at borgeren skal rådighedsvurderes af a-kassen med henblik på sanktionering.

Eftersom data på sanktioner for dagpengemodtagere ikke har været tilgængelig på jobindsats.dk, er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune alene i besiddelse af data for antal sager, som Jobcenter København har fremsendt til a-kasserne med henblik på rådighedsvurdering.

I 2021 drejer det sig om 5.156 sager. Det er et mindre fald fra tidligere år, hvilket skyldes, at dagpengeperioden har været forlænget under coronakrisen.

De seneste valide tal fra STAR, som altså er flere år gamle, viste, at jobcentrene sanktionerede fem gange så mange kontanthjælpsmodtagere, som a-kasserne sanktionerede dagpengemodtagere.

København Kommunes sanktionsprocent er desuden steget med syv procentpoint de seneste tre år. I 2021 er det hele 68 procent af kommunens rådighedsvurderinger, der er blevet omsat til sanktioner på de jobparate kontanthjælpsmodtagere.

Om a-kasserne også har skruet bissen på over for dagpengemodtagere, står derimod anderledes uklart, men ifølge direktøren i brancheorganisationen Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, er niveauet sandsynligvis det samme som for tre år siden. Han kan ikke se, at de manglende tal »ligefrem er et problem«.

»STAR har været igennem en hulens lang proces. For de tal, som styrelsen i første omgang havde trukket fra a-kassernes register, var ikke retvisende. Vi kunne se, at noget af det var helt uden for skiven. Det kan skyldes to ting: Det kan skyldes, at a-kasserne har indberettet forkert. Og det kan skyldes, at den måde, STAR har programmeret det på, har været forkert,« siger Verner Sand Kirk og tilføjer:

»Men der har været en god valideringsproces, og det har jo trukket noget ud med at få tallene offentliggjort. Det er da ikke godt. Men jeg vil heller ikke sige, at det ligefrem er et problem, at der går et stykke tid, før man har tallene, for a-kasserne ved jo, at de administrerer efter reglerne.«

Venstre: »Fuldstændig uacceptabelt«

Når Berlingske de seneste dage har spurgt landets største a-kasser, hvor ofte de sanktionerer deres medlemmer, har de alle henvist til det kommende overblik fra STAR. Ingen af a-kasserne ligger selv inde med et samlet overblik, og flere af dem siger direkte, at det ikke er en statistik, de går op i til daglig.

Det gælder for eksempel i FOA, som med over 170.000 medlemmer er en af landets største fagforeninger og a-kasser. Her siger Brian Rosendal Nielsen, direktør i a-kassen, at man mest går op i, om der gives korrekte sanktioner:

»A-kassesystemet er bygget op om både nogle rettigheder og pligter, og en af de pligter er jo at tage imod et arbejde, man kan klare. Hvis man ikke kan det og ikke har en gyldig grund, får man en sanktion. Det er vi meget opmærksomme på. Men det, vi går op i, er, om vi giver korrekte sanktioner. Ikke så meget antallet i sig selv.«

Hos CA a-kasse, som dækker 55.000 medlemmer i erhvervslivet, mener direktør Christian Sørbye Friis heller ikke, at det manglende overblik udgør en stor problematik:

»De sidste mange år har vi haft en lang sanktionsprotokol på det her område. Der er ikke noget at komme efter. De kontrollerer vores sagsbehandling, og så kontrollerer de, at vi giver sanktioner i de tilfælde, vi skal. Vi interesserer os for det, fordi det er et sagsbehandlingsområde, men det fylder ikke ret meget i hverdagen.«

På Christiansborg kalder Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, de manglende sanktionstal fra a-kasserne for »fuldstændig uacceptabelt«:

»Det er helt afgørende, at a-kasserne sikrer, at reglerne om at stå til rådighed bliver overholdt. Der er det afgørende, at enhver a-kasse kan redegøre for det. Og hvis der ikke findes nogen tal, er det fuldstændig uacceptabelt.«

»En række kommuner, deriblandt København, har en oplevelse af, at når de ønsker, at der skal gennemføres en sanktion, så sker det ikke, fordi a-kassen træffer en anden beslutning.«

 

Hør også interviewet med Marianne Sørensen, direktør i Københavns Kommune med ansvar for blandt andet jobcentrene:

Følg Pilestræde på mobil

LÆS MERE