Rødglødende boligmarked køler af: »Forhåbentlig betyder opbremsningen, at vi ender med en blød landing i priserne«

Selvom antallet af boliger til salg fortsat er historisk lavt, så er liggetiderne på ejerlejligheder i København og på Frederiksberg begyndt at stige efter nogle turbulente måneder.

Foden bliver lettet en smule fra speederen på boligmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været så meget fart på boligmarkedet under coronakrisen, at det til tider har været svært at følge med.

Men nu tyder det på, at der bliver bremset en smule op.

Det viser nye tal fra Finans Danmark, hvor man blandt andet kan se, at liggetiderne stiger for første gang siden årsskiftet, mens også ejerlejlighederne er til salg en smule længere tid.

»Det seneste års tid er boligerne blevet fjernet hurtigere og hurtigere fra markedet. Men dagens tal kunne tyde på, at boligmarkedet begynder at komme lidt ned i gear. Det kan hænge sammen med, at boligkøberne de seneste måneder også har fået lidt flere valgmuligheder på hylderne,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse:

»Antallet af boliger til salg er dog stadig historisk lavt, og vi ser også, at huse og ejerlejligheder fortsat fjernes markant hurtigere fra markedet end for et år siden.«

I august var huse i gennemsnit til salg i 150 dage, mens ejerlejligheder stod til salg i 95 dage. For begge dele gælder det, at liggetiden er halvanden måned kortere, viser tallene.

Det er blandt andet i København og på Frederiksberg, at liggetiderne begynder at være længere.

»Det seneste år er det gået meget stærkt på boligmarkedet i hovedstadsområdet. Liggetiderne har været historisk lave, men de er den seneste tid steget lidt igen. Boligerne ligger nu derfor næsten lige så længe til salg i hovedstadsområdet som for et år siden, inden de fjernes fra markedet,« lyder det fra Ane Arnth Jensen, som tilføjer:

»Det lavere tempo kan tyde på, at boligmarkedet her er ved at vende. Og da hovedstadsområdet historisk set er frontløber for tendenser på boligmarkedet, kan det være, at liggetiderne i de øvrige byer også begynder at bevæge sig opad.«

Flere boliger til salg

Hos Nordea Kredit hæfter chefanalytiker og boligøkonom, Lise Nytoft, sig også ved, at de nye tal viser, at der generelt er flere boliger til salg, og det har været tendensen de seneste måneder.

»Det er sjette måned i træk, at udbuddet af ejerlejligheder stiger, og femte måned i træk for parcel- og rækkehuse. Det skyldes, at interessen for at købe bolig ikke længere er nær så rødglødende som tidligere på året, og at sælgerne derfor er kommet lidt i overtal. Der er ikke tale om nogen kraftig stigning i udbuddet, men den er trods alt synlig og vedvarende,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Hun håber samtidig på en blød opbremsning, så der ikke sker voldsomme prisfald:

»Boligmarkedet har været rødglødende under pandemien, og det er på høje tid, at temperaturen falder. Forhåbentlig betyder opbremsningen, at vi ender med en blød landing i priserne i stedet for et større fald.«

Cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, kalder det en »glædelig nyhed«:

»Før den her seneste stigning bragede det nemlig ned i halvandet år i streg, hvilket har bragt udbuddet ned på historisk lave niveauer. De ekstremt få valgmuligheder kan køberne mærke i jagten på drømmeboligen, og det har været en af drivkræfterne bag de kraftigt stigende priser på boligmarkedet. Derfor er det yderst positivt, at køberne igen får mere at vælge mellem,« udtaler han i en kommentar.

De nyeste tal får Dansk Industri til at meddele, at de ikke mener, der er behov for politisk indgreb på boligmarkedet, som ellers har været diskuteret.

»Stort set alle nøgletal for boligmarkedet tyder i øjeblikket på, at tilstanden har ændret sig fra at være kogende til blot at være varmt – for sommerhuse og ejerlejligheder måske snarere tempereret. På den baggrund er det også DIs konklusion, at der ikke er behov for et politisk indgreb på boligmarkedet her og nu,« siger skatte- og boligøkonom Bo Sandberg i en kommentar.

Han understreger dog samtidig, at der er tale om en »langsom« fremgang.