Coronalån for 21 milliarder kroner udskydes

Et bredt flertal af Folketingets partier har torsdag indgået en aftale om, hvordan coronaramte virksomheder skal betale lån tilbage til staten.

Regeringen og bankerne har givet hinanden håndslag på, at bankerne vil tilbyde virksomhederne lån på rimelige vilkår, siger skatteminister Morten Bødskov (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fristerne for at tilbagebetale to coronalån udskydes, og perioden for afdragsordninger udvides.

Det er resultatet af en ny politisk aftale, som et bredt flertal af Folketingets partier torsdag er blevet enige om.

»Regeringen ønsker at hjælpe de virksomheder, som kan være i en svær situation, nu hvor tilbagebetalingen af lånene forfalder. Derfor er jeg glad for, at vi sammen med et bredt flertal af Folketingets partier har fundet en model, som justerer tilbagebetalingsplanerne og giver virksomhederne mere luft til at håndtere udfordringerne det kommende halve år,« siger skatteminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Konkret bliver tilbagebetalingsfristen for de momslån, der forfalder til betaling 1. november 2021 og 1. februar 2022, udskudt, således at de nu først skal tilbagebetales 1. april 2022.

Dermed udskydes tilbagebetalingsfristerne for godt 61.000 lån for samlet knap 21 milliarder kroner med mellem to og fem måneder, fremgår det af aftaleteksten.

Derudover bliver der lavet en afdragsordning, så virksomhederne kan samle deres lån hos Skatteforvaltningen og afdrage frem til 1. april 2024.

Afdragsordningen vil have en rente på 0,7 procent om måneden. Det svarer til en rente på 8,4 procent om året.

Samtidig lægger regeringen op til at forlænge garantiordningerne i Vækstfonden til udgangen af i år, som kan give mulighed for at yde lån i op til seks år for de hårdest ramte virksomheder, der ikke kan få banklån på sædvanlige markedsvilkår.

»Højt renteniveau«

Hos landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, kalder man det »meget vigtigt, at der er indgået en aftale, der sikrer, at de hårdest ramte virksomheder med statslige coronalån, primært i form af moms og A-skat, ikke skal betale deres gæld her og nu«.

»Det ville sandsynligvis have ført til en serie af konkurser blandt ellers sunde virksomheder,« siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.

»Vi havde gerne set, at gælden kunne afvikles over en længere periode end de 24 måneder, og renteniveauet er også ganske højt. Men vi glæder os over, at der trods alt er lavet en politisk aftale. Vi skal tilbage til normalen. Det danske samfund lever af et omstillingsparat arbejdsmarked, og ingen er tjent med, at virksomheder, som ikke bør være i live, holdes 'kunstigt' i live,« tilføjer han.

Under coronakrisen har især turisme- og oplevelseserhvervet været hårdt ramt, og fremtiden er fortsat uvis for en del virksomheder, påpeger Kirsten Munch, politisk direktør i brancheorganisationen HORESTA.

»Derfor er der fortsat brug for at finde målrettede løsninger for at sikre de hårdest ramte virksomheder som eksempelvis de store kongres- og messecentre, hvor det tager længere tid at få forretningen tilbage,« siger hun.

Tilskynder til at låne penge i banken

Regeringen og bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, har torsdag indgået en hensigtserklæring om, at virksomheder gradvist vender tilbage til privat markedsbaseret finansiering.

Begge parter noterer sig, »at bankernes lån vil blive givet på rimelige vilkår med respekt for virksomhedernes nuværende økonomiske situation, og udviklingsperspektiver, og hvor pris- og rentevilkår ikke vil overstige det niveau, som bankerne normalt tilbyder«.

»Det er naturligt – og nødvendigt – at vi som samfund vender tilbage til normale tider, hvor kredit er noget, man får i banken. Jeg er sikker på, at flertallet af sunde virksomheder vil finde en god løsning med banken. Og som under hele coronakrisen står bankerne klar til at hjælpe,« siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Hos Nordens største bank, Nordea, hilser man aftalen velkommen.

»Der er en sund balance mellem den bløde landing og den helt nødvendige omstilling til markedsvilkår og udsigt til en normalisering indenfor de kommende par år. En balanceret aftale, som gør det muligt for os fortsat at støtte vores kunder med levedygtige forretninger,« siger Bjørn Bøje Jensen, der er øverste chef for Nordea Danmarks erhvervskunder.

Ifølge tal fra Finans Danmark hjalp bankerne under coronakrisens første seks måneder flere end 7.000 danske virksomheder med over 100 milliarder kroner i lån og lånetilsagn.

»Bankerne må forudse, at aftalens indhold omkring rentefastsættelse vil tilskynde til, at sunde og kreditværdige kunder vil søge at flytte finansieringen over i banken. Det hilser vi velkommen, og vi mener, at det er helt naturligt, at markedsforholdene nu normaliseres,« siger Bjørn Bøje Jensen.