Business-update: Flodbølge af fyringer rammer nu USA - får finanskrisen til at se rar ud

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

På bare en uge har 6,6 millioner amerikanere meldt sig ledige, viser nye jobtal fra USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update, som giver en opsummering af dagens vigtigste erhvervsnyheder, der som alt andet er præget af coronakrisen.

God læselyst!

Choktal fra USA: »Det er ti gange så slemt, som den værste uge under finanskrisen«

Der er netop kommet nye og ildevarslende jobtal fra USA. Alene den seneste uge har flere end 6,6 millioner amerikanere modtaget en fyreseddel.

Cheføkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank kalder det en »ødelæggende flodbølge af fyringer« og påpeger, at det er ti gange så slemt, som den værste uge under finanskrisen.

Lægger man de 6,6 millioner fyringer sammen til de knap 3,3 millioner ugen forinden, når USA op på næsten ti millioner nye arbejdsløse på blot to uger.

»Det er et svimlende tal, der med længder overgår noget, vi nogensinde har set før. Da finanskrisen rasede på sit allerhøjeste, var det cirka 660.000 amerikanere, der hver uge blev arbejdsløse. Den nuværende coronakrise får finanskrisen til at se rar ud i sammenligning,« skriver Søren V. Kristensen i en kommentar til tallene.

Det voldsomme antal fyringer er en direkte konsekvens af covid-19 og de omsiggribende lukninger i USA i forsøget på at bremse den eksploderende smitteudbredelse. Det påpeger Ulrik Bie, Berlingskes økonomiske redaktør, i en kommentar.

»Det afspejler også den store rolle, som fritid og fornøjelser spiller i det amerikanske samfund, og afspejler dermed, hvor ekstra hårdt en nedlukning rammer beskæftigelsen og virksomhederne,« skriver Ulrik Bie.

Norges gigantiske pengetank taber rekordstort beløb på aktienedtur

Den norske oliefond er blevet hårdt ramt på aktieporteføljen. I årets første kvartal lyder tabet på 773 mia. kroner som konsekvens af, at coronavirussen har fået aktiemarkederne til at styrtbløde, skriver Bloomberg.

Tabet tilskrives, at fonden for første gang er tvunget til at sælge ud af sine aktiver for at dække statens massive udgifter i kampen for at overvinde pandemiens negative konsekvenser for Norges økonomi.

Fonden, der er verdens største, havde i perioden et negativt afkast på 14,6 pct. Især aktieporteføljen blev hårdt ramt med et fald på minus 21,1 pct., mens obligationsinvesteringerne steg 1,3 pct.

»Markedssituationen er meget udfordrende. Fonden har imidlertid en langsigtet horisont,« udtaler Yngve Slyngstad, adm. direktør i Norges Bank Investment Management (NBIM), ifølge Bloomberg.

Ny støttefond vil yde gratis rådgivning til virksomhedsledere

Et nyt initiativ fra erhvervsfonden Industriens Fond har til formål at hjælpe danske virksomheder gennem coronakrisen ved at tilbyde gratis ledelsesrådgivning. Det skriver Finans.

»Initiativet handler om at hjælpe virksomheder til bruge den øjeblikkelige situation som en mulighed til at se fremad og skabe en stærkere virksomhed. Når markederne genåbner, har vi forhåbentlig styrket virksomhedernes konkurrenceevne til at gribe de muligheder, der viser sig på den anden side,« siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond, til Finans.

Her er fem skarpe bud på analyser og guides fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Dansk virksomhed offentliggør bud på mulig coronabehandling

Den danske virksomhed Union Therapeutics har netop offentliggjort et muligt bud på en behandling mod covid-19, skriver Sebastian Persson. Det er stoffet Niclosamid, der muligvis kan bekæmpe sygdommen samt slå betændelsestilstanden i kroppen ned. Professor påpeger, at der er lang vej til en behandling.

2. Mærsk sætter 24 fly ind i luftbro mellem Kina og Danmark

Familien bag A.P. Møller-koncernen har indgået et samarbejde om, at op mod 24 fly skal transportere værnemidler fra Kina til Rigshospitalet i København. I weekenden lander de første fly i København, og de skulle ifølge en intern meddelelse indeholde masker, visirer, beskyttelsestøj og andre værnemidler, der skal sikre, at sygeplejersker, læger og andre ansatte på de danske hospitaler ikke bliver smittet med coronavirus, skriver Lasse Friis.

3. Huslejekrig brudt ud i lys lue – det kan få »dominobrikkerne« til at vælte

Coronakrisen har ført til en situation, hvor flere butikker og virksomheder venter eller holder op med at betale husleje for at sætte en prop i det hul, der er opstået i kassen. Den manøvre kan være til fare for det danske samfund og i sidste ende udløse langt større problemer end krisen i sig selv. Der er derfor behov for at finde løsninger parterne imellem, skriver Mette Dalgaard og Jakob Chor.

4. Den danske topchef i Adidas er havnet i massiv shitstorm

Kasper Rørsted har flere gange toppet listen over de mest populære topchefer i Tyskland. Nu er den danske Adidas-chef havnet i en massiv shitstorm, der kulminerer med en undskyldning til den tyske offentlighed. Det blev udløst af, at Adidas i sidste uge valgte at suspendere betalingen af husleje for flere af sine tyske butikslejemål, skriver Morten Laugesen.

5. Danske læger stormer ind i videotjeneste: Vi blev reddet af coronakrisen

For et par uger siden havde virksomheden det ene ben i graven, men så kom coronakrisen ind fra højre som en form for redningsplanke. Nu har videotjenesten Confrere nærmest ud af det blå fået op mod 40 procent af Danmarks alment praktiserende læger som kunder, skriver Thomas Mikkel Mortensen.