Danske læger stormer ind i videotjeneste: Vi blev reddet af coronakrisen

For et par uger siden havde virksomheden det ene ben i graven. Men så kom coronakrisen ind fra højre som en form for redningsplanke. Nu har videotjenesten Confrere nærmest ud af det blå fået næsten 40 procent af Danmarks almenpraktiserende læger som kunder.

Den norske videotjeneste Confrere, som er målrettet almenpraktiserende læger, er på få uger gået fra at være lukningstruet til at vade i kunder – også fra Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

For et par uger siden havde videotjenesten Confrere lige præcis nul kunder fra Danmark. I dag bliver virksomheden nærmest kimet ned og har nu omkring 40 procent af alle almenpraktiserende læger i Danmark i kundekartoteket.

Udbruddet af coronavirus har kastet massive fyringsrunder af sig og sendt store virksomheder i knæ, men for videotjenesten Confrere med base i Norge dumpede det voldsomme virusudbrud ned fra himlen som en regulær redningsplanke.

Svein Yngvar Willassen, grundlægger og direktør i Confrere

»Det er absurd, at det er en kæmpe krise som denne, der skal redde vores forretning.«


»Vi modtog i 2018 finansiering fra et tysk ventureselskab til at udvikle vores produkt, men her i foråret havde vi næsten brugt alle pengene. Vi var kommet til et punkt, hvor vi vurderede, om vi skulle lukke ned. Så kom coronakrisen pludseligt ind fra højre, hvilket i virkeligheden har reddet vores forretning,« siger Svein Yngvar Willassen, der er grundlægger og direktør i Confrere.

Hvordan har du det med, at din virksomhed kan fejre en stor succes midt i en verdensomspændende krise med massefyringer og virksomhedslukninger?

»Det er absurd, at det er en kæmpe krise som denne, der skal redde vores forretning. Omvendt glæder jeg mig også over, at vi i den her situation kan være med til at hjælpe udsatte ansatte i sundhedssektoren,« siger Svein Yngvar Willassen.

Den norske iværksættervirksomhed har udviklet en digital løsning særligt målrettet læger, der kan bruge videoredskabet til at konsultere patienter. Det foregår på den måde, at lægen sender patienten en SMS med et link, hvorefter både læge og patient logger ind med NemID.

På den måde kan læger konsultere patienter uden at skulle udsættes for smittefare. Samtidig kan karantæneramte læger arbejde videre hjemmefra med videokonsultation som redskab.

»Alt har forandret sig på få uger. Da coronakrisen kom, begyndte alle læger at efterspørge videoløsninger. I løbet af to uger fik vi omkring 70 procent af de almenpraktiserende læger i Norge som kunder. Når det gælder Danmark, er det nu omkring 40 procent af de almenpraktiserende læger, der abonnerer på vores løsning,« siger Svein Yngvar Willassen.

Også danske selskaber udvikler videoløsninger, som lige nu er i høj kurs i en tid, hvor det store udbrud af coronavirus har betydet, at kontakten mellem mennesker er reduceret til et minimum.

Selskabet Life-partners med base i Sønderjylland har udviklet en videoløsning kaldet Life-Manager, der kan betragtes som en form for digital forbindelse mellem borgere, sundhedsansatte og pårørende.

Bo Iversen, direktør i Life-partners

»Vi har besluttet, at vi ikke vil tjene penge på det ekstraordinære behov for at begrænse smittespredning, mindske presset og forhindre ensomhed. Derfor giver vi adgangen væk uden betingelser, indtil krisen er ovre.«


Det danske selskabs tjeneste er særligt målrettet kommuner og bruges til såkaldte skærmbesøg, hvor borgere i hjemmepleje, på plejehjem og bosteder via en sikker forbindelse kan få virtuel hjælp af sundhedspersonale til at løse en række opgaver.

»Vores videoløsning kan både benyttes af fagpersonale, borgerne selv og de pårørende. Lige nu har vi omkring 15 kommuner som kunder, men vi forventer, at vi bliver større. Senest har vi også fået henvendelser fra byer i England,« siger Life-partners’ direktør, Bo Iversen.

Det omfattende virusudbrud har betydet, at det danske selskab nu har besluttet at stille sin videoløsning gratis rådighed for kommuner, plejecentre og andre aktører i landets pressede sundhedssektor.

»Vi har besluttet, at vi ikke vil tjene penge på det ekstraordinære behov for at begrænse smittespredning, mindske presset og forhindre ensomhed. Derfor giver vi adgangen væk uden betingelser, indtil krisen er ovre,« siger Bo Iversen.