Dansk virksomhed offentliggør bud på mulig coronabehandling

Den danske virksomhed Union Therapeutics har netop offentliggjort et muligt bud på en behandling mod covid-19. Det er stoffet Niclosamid, der muligvis kan bekæmpe sygdommen samt slå betændelsestilstanden i kroppen ihjel. Professor påpeger, at der stadig er lang vej til en behandling.

Dansk virksomhed har netop offentliggjort et bud på en mulig kur mod covid-19, der dog stadig skal testes klinisk, før det kan komme i anvendelse blandt covid19-syge danskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rundt om i forskningsverdenen og på virksomheder arbejdes der hårdt på at finde frem til en behandling af sygdommen bag coronavirus, covid-19.

Nu har en dansk virksomhed netop annonceret et bud på en mulig behandlingsform.

Der er tale om virksomheden Union Therapeutics i Hellerup, der blandt andet arbejder med stoffet Niclosamid, som virksomheden »har grund til at tro« kan indgå i en mulig behandling af covid-19, oplyser virksomhedens finansdirektør, Morten Boesen, til Berlingske.

Niclosamid er oprindeligt et middel til behandling af indvoldsorm hos dyr og mennesker.

Det er fortsat med en lang række forbehold, at virksomheden meddeler, at den kan have fat i en mulig behandling. Stoffet skal således først gennem udviklingsprogrammet for lægemidler, testes og godkendes.

»Det vil være en mulig behandling af patienter, som har fået infektionen. Den kan potentielt slå virussen ned og samtidig reducere inflammationen og slå bakterier ned eller mindske risikoen for bakteriel infektion,« forklarer Morten Boesen.

Han håber, at stoffet snart er klar til klinisk forsøg. Dette skal afstemmes med myndighederne, og der skal muligvis foretages både kliniske og ikke-kliniske forsøg. Morten Boesen håber dog, at processen kan gå hurtigt, fordi myndighederne prioriterer dette område i øjeblikket.

Professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan understreger, at der stadig er lang vej til en behandling:

»Der vil nok komme mange af denne type nyheder i den kommende tid. Det er et positivt resultat, og det er bedre, end hvis de ikke havde fundet noget, men der er stadig rigtigt langt igen. Det er langt fra det samme, som at der er behandling i morgen,« siger Søren Riis Paludan og tilføjer:

»Der er rigtigt mange milepæle, som skal passeres mod et mål, og de har krydset den første. Det er godt, men man har ikke vundet touren efter første etape.«

Steffen Thirstrup, der er tidligere direktør for Lægemiddelstyrelsen i Danmark, og i dag er medicinsk rådgiver og medlem af direktionen i den internationale virksomhed NDA, som rådgiver om udvikling og godkendelse af lægemidler, påpeger, at oplysningen lyder spændende, men at der stadig skal testes klinisk på covid19-patienter.

Samtidig understreger han, at man ikke bør bruge stoffet i forhold til covid-19, før man har undersøgt det nærmere:

»Der er altid en risiko for bivirkninger, som man ikke bør løbe, når man slet ikke kender effekten på covid-19 endnu,« skriver han til Berlingske.

Mere potent end Klorokin og Remdesivir

Union Therapeutics har sammen med Institut Pasteur Korea fundet frem til, at stoffet Niclosamid, der som aktivt stof allerede er et farmaceutisk godkendt stof, er det mest potente blandt de stoffer, man i øjeblikket kigger på, in vitro – altså i en petriskål.

Institut Pasteur Korea har fundet frem til, at Niclosamid er cirka 25 gange mere potent end Klorokin og cirka 40 gange mere potent end Remdesivir, som er de to stoffer, som hyppigst har været nævnt som en mulig behandling.

»Det er studier in vitro, hvilket betyder, at det er testet uden for en levende organisme. Derfor er det vigtigt at sige, at det skal valideres i en klinisk setting, men lige nu er der grundlag til at undersøge det nærmere,« siger Morten Boesen.

Han forklarer, Union Therapeutics allerede har stort kendskab til Niclosamid og har påvist, at stoffet også har en antiinflammatorisk virkningsmekanisme og en selektiv antibakteriel virkningsmekanisme.

Morten Boesen påpeger, at de to forhold også spiller ind i forhold til covid-19, hvor man både får virusinfektionen, men at en stor andel af patienterne også får alvorlige bakterielle infektioner i lungerne.

»Det kan det potentielt også virke imod,« siger han.

Alt sammen noget, som endnu skal afklares nærmere.

»Vi vidste, at stoffet har en antiviral virkning, og da vi blev gjort opmærksomme på, at det også har en antiviral effekt mod netop coronavirussen, gik vi i gang med at undersøge det nærmere sammen med Institut Pasteur Korea og en lang række ledende organisationer og eksperter,« siger Morten Boesen.

Han forklarer, at det bygger på eksisterende arbejde og teknologi, men at der stadig udestår et stort arbejde.