Mærsk sætter 24 fly ind i kæmpe luftbro mellem Kina og Danmark

En stor flåde af fly er nu klar til at fragte vigtige masker, visirer og andre værnemidler til Danmark. Det er Mærsk-familien, som sammen med ansatte i A.P. Møller-koncernen står bag den store operation. De første fly lander i weekenden.

Vi følte os tvunget til at gøre alt for at støtte læger, sygeplejersker og andre sundhedsmedarbejdere, siger Robert Uggla (th.), adm. direktør i A.P. Møller Holding om de op mod 24 fly, som Mærsk nu sender til Kina for at hente værnemidler til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Familien bag A.P. Møller-koncernen har indgået et samarbejde om, at op mod 24 fly skal fragte værnemidler fra Kina til Rigshospitalet i København. Allerede i weekenden lander de første fly i København.

I en intern besked til medarbejderne i A.P. Møller - Mærsk fremgår det, at flyene efter planen skal fragte masker, visirer, beskyttelsestøj og andre værnemidler, der skal sikre, at sygeplejersker, læger og andre ansatte på de danske hospitaler ikke bliver smittet med coronavirussen.

Samarbejdet er arrangeret af A.P. Møller Holding, der er det familieselskab, som kontrollerer Mærsk-koncernen.

»Jeg har meget stor respekt og taknemmelighed for det arbejde, som bliver udført på hospitalerne. Da vi hørte, at læger, sygeplejersker og andre sundhedsmedarbejdere var ved at løbe tør for værnemidler, følte vi os forpligtiget til at gøre alt for at bruge gruppens netværk og kapacitet til at støtte dem,« skriver Robert Uggla, adm. direktør for A.P. Møller Holding og barnebarn efter Mærsk Mc-Kinney Møller, i meddelelsen til medarbejderne.

De første fly fra Kina vil efter planen lande i København i weekenden. Herefter vil fly løbende komme til, og tanken er, at op mod 24 fly snart vil være indsat i operationen. Det er tale om fragtfly, som dels kommer fra A.P. Møller - Mærsks eget fragtselskab Star Air, og fly som er leaset andre steder.

Forespørgsel fra Rigshospitalet

»Det er endnu for tidligt at sige, om vi er succesfulde, men jeg er meget ydmyg over, at vi får lov at samarbejde med Rigshospitalet og Region Hovedstaden om at hjælpe vores sundhedssystem. Lad mig anerkende vores kollegaer i Kina. De flytter i øjeblikket bjerge for at hjælpe de ansatte i den danske sundhedssektor,« hedder det videre fra Robert Uggla.

Luftbroen er kommet i stand efter en forespørgsel fra Rigshospitalet. Oprindeligt var der tale om en mindre operation med få fly, men det har siden udviklet sig til et større projekt. Det har taget to uger at forberede operationen, som er sket som et samarbejde med Region Hovedstaden, fremgår det af beskeden.

Rigshospitalet er glade for, at A.P. Møller Holding er kommet til hjælp.

»Sundhedsmyndighederne i Danmark har stort behov for masker og beskyttelsestøj, så vi kan beskytte vores hårdtarbejdende læger og sygeplejersker mod covid-19. A.P. Møller Holding har reageret hurtigt. Jeg er klar over, at mange medarbejdere i A.P. Møller Holding og i A.P. Møller - Mærsk i både Danmark og Kina har arbejdet hårdt på at udvikle den her løsning, som skal fragte masker og beskyttelesestøj fra anden side af kloden,« siger Martin Magelund, direktør på Rigshospitalet.

Store danske virksomheder som Lego, Novo Nordisk og Carlsberg er allerede på forskelige måder kommet de danske myndigheder til hjælp. Flere af dem undersøger, om de kan omstille dele af produktionen og hjælpe med at fremstille nogle af de livsvigtige produkter, som hospitalerne kan komme til at mangle.

Medarbejdere i Novo Nordisk har for eksempel meldt sig til teste op mod 2.500 mennesker dagligt for covid-19.

A.P. Møller Holding ejer 41,5 pct. af A.P. Møller – Mærsk og sidder på stemmeflertallet i den danske logistik-  og transportvirksomhed. Selskabet har desuden aktier i Danske Bank, Maersk Tankers, Maersk Drilling, Maersk Product Tankers, KK Wind Solutions og i kapitalfonden A.P. Moller Capital.