Novo klar til at hjælpe med 2.500 daglige podeprøver for coronasmitte

Medarbejdere hos Novo Nordisk har i stort tal meldt sig frivilligt. Dermed er medicinalkoncernen nu klar til at hjælpe med test af podeprøver fra 2.500 danskere om dagen.

Novo er klar til dagligt at teste 2.500 podeprøver for coronasmitte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Novo Nordisk er nu klar til at hjælpe med at teste 2.500 for coronasmitte om dagen. Allerede i dag  begynder de første test, efter at den danske medicinalkoncern har indgået en aftale med Rigshospitalet.

»Et hurtigt og effektivt samarbejde med Rigshospitalet betyder, at vi nu er klar til at teste for coronavirus hos Novo Nordisk. Vi går i gang med at teste i dag, efter at en række medarbejdere fra vores forskningsafdelinger i Måløv har meldt sig til at bidrage i kampen mod corona. Dermed kan vi sammen med personale fra det danske sundhedsvæsen være med til at øge kapaciteten for test i den kommende tid,« udtaler Lars Wichmann Madsen, funktionschef i forskning og udvikling hos Novo Nordisk i en pressemeddelelse.

Det fremgår ikke, hvor mange test Novo Nordisk står for af de 2500, som er planlagt dagligt af Region Hovedstaden. Alle analyser udføres af laboranter ansat på Novo Nordisk, som frivilligt har meldt sig. Det er den danske medicinalkoncern, som betaler lønnen.

Novo Nordisk arbejder på at kunne opretholde maksimal kapacitet i toholdsskift, der efter planen skal arbejde hen over weekender og i påsken.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er glad for, at det hurtigt er lykkedes at få samarbejdet med Novo Nordisk i stand.

»Jeg er meget stolt over, at det på mindre end en uge er lykkedes Rigshospitalet at få et samarbejde med Novo Nordisk på benene. Det vil gøre en stor forskel i bekæmpelsen af covid-19,« siger Sophie Hæstorp Andersen (S).

Regionsrådsformanden tilføjer, at hun er taknemmelig over, at så mange medarbejdere på Novo Nordisk har meldt sig til at hjælpe i både weekender og i påsken.

Vicedirektør på Rigshospitalet Per Jørgensen, der står bag aftalen, forklarer, at podeprøverne bliver sikret, så der ikke sendes personoplysninger ud af hospitalet.

»Testene bliver registreret på Rigshospitalet, og derefter bliver de inaktiveret, så de ikke udgør en smitterisiko. Inden de sendes til Novo Nordisks laboratorium bliver prøverne anonymiserede,« forklarer han.

Novo Nordisk arbejder sammen med en række eksterne leverandører på at kunne øge kapaciteten hurtigt.

»Testene udføres efter samme metode som på Rigshospitalet, men testmaskiner og kittene er fra andre leverandører end på hospitalerne i Danmark, så det ikke er det samme udstyr, der anvendes. Ellers ville vi jo være lige vidt,« siger Per Jørgensen.

Det var i sidste uge fremme, at flere store danske virksomheder som Lego, Novo Nordisk og Carlsberg forsøger at hjælpe de danske myndigheder. Novo Nordisk har sammen med Carlsberg blandt andet hjulpet med produktionen af håndsprit.