Store danske virksomheder stormer til hjælp mod coronavirus

Novo Nordisk kan måske udføre coronatest, Lego overvejer at fremstille beskyttende visirer, og Carlsberg har leveret alkohol til håndsprit. Nu forsøger de store virksomheder for alvor at hjælpe de danske myndigheder.

Beskyttelsesudstyr, som ledende oversygeplejerske på infektionsmedicinsk afdeling Helle Ingmer her bruger, vil snart bliver produceret af danske virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Store danske virksomheder som Lego, Novo Nordisk og Carlsberg forsøger nu at komme de danske myndigheder til hjælp. Flere af dem undersøger, om de kan omstille dele af produktionen og hjælpe med at fremstille nogle af de livsvigtige produkter, som hospitalerne kan komme til at mangle.

I går oprettede Lægemiddelstyrelsen hjemmesiden »Danmark hjælper Danmark«, og siden er henvendelserne strømmet ind.

»Det er meget er svært at købe ind i øjeblikket, og derfor har vi kigget på, hvad vi kan producere på dansk jord. Siden i går har flere end 500 meldt sig til forskellige opgaver. Det er alt fra enkeltpersoner til store virksomheder,« siger Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Blandt dem, som Lægemiddelstyrelsen samarbejder med, er Novo Nordisk. Den store medicinalkoncern understreger, at det fortsat er vigtigst at levere de for mange livsvigtige diabetesmidler.

»Men vi ser samtidig hele tiden på, hvordan vi kan bidrage på andre områder i den her krise. Derfor donerer vi fra vores produktion i Kalundborg 20 ton ætanol, som vi sammen med Carlsberg og andre samarbejdspartnere får lavet til håndsprit og leveret til det danske sundhedsvæsen i løbet af det næste par dage,« siger Henrik Wulff, produktionsdirektør i Novo Nordisk.

Flere test

Lars Wichmann Madsen, direktør i forsknings og udviklingsafdelingen i samme virksomhed, tilføjer, at Novo Nordisk også er gået i gang med at undersøge mulighederne for at øge antallet af test for coronavirus.

»Test er et kritisk aspekt af den globale indsats for at bremse spredningen af coronavirus. Novo Nordisk er derfor i dag gået sammen med Rigshospitalet om et pilotprojekt i et af vores laboratorier i Måløv, der skal undersøge, om vi fremover kan være med til at udføre test for det danske sundhedsvæsen,« siger Lars Wichmann Madsen.

Netop antallet af test har der i den seneste tid været stor debat om. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler at man udfører så mange test som muligt, men de danske sundhedsmyndigheder er blevet kritiseret for ikke i tilstrækkelig grad at teste befolkningen. Blandt andet har Berlingske afdækket manglen på testudstyr, og hvordan Danmark har takket nej til et tilbud om et arsenal af testkit fra Sydkorea. Det har ført til, at regeringen nu vil teste endnu flere.

Lego har også meldt sig på banen som mulig producent af hjælpemidler til sundhedsvæsenet.

»Jeg kan bekræfte, at vi er i en god og konstruktiv dialog med myndighederne, og at vi lige nu er i gang med at undersøge, hvordan og i hvilket omfang vi kan støtte op om og aktivt bidrage til sundhedsvæsenets indsats over for covid-19 i Danmark gennem fremstilling af hjælpemidler,« siger Roar Rude Trangbæk, der er kommunikationschef i den danske legetøjsproducent.

Lego går med

Lægemiddelstyrelsen peger på, at Lego måske kan være med til at fremstille de værnemidler, der blandt andet skal beskytte sygeplejersker, læger og andre mod at blive smittet.

»Vi har primært brug for værnemidler. Det vil sige mundbind, visirer, åndedrætsværn og den slags. Lego undersøger, om virksomheden kan lave dele til testkits, og de afprøver om de kan producerer visirer i stor stil. Det er stadig for tidligt at sige, om det kan lade sig gøre, men det ser lovende ud,« siger Thomas Senderovitz fra Lægemiddelstyrelsen.

Tidligere har det været fremme, at bryggerierne Royal Unibrew og Carlsberg har doneret produkter til at producere håndsprit. Carlsberg har blandt andet afleveret 17.200 liter vinbase til Nyborg Destilleri, hvor det skal destilleres til alkohol til produktion af håndsprit hos virksomheden Gundal i Billund.

»Det er helt perfekt til produktionen, fordi vi kan destillere direkte uden nogen forbrygning. Vi indleder med at destillere nogle tanke med Fynsk Forår-øl, og senere på ugen fortsætter vi med vinbasen fra Carlsberg,« har administrerende direktør Tørk Eskild Furhauge fra Nyborg Destilleri sagt til Finans.

Royal Unibrew har ifølge Finans leveret en tankvogn med alkohol til Nyborg Destilleri til produktion af håndsprit. Alkoholen stammer ironisk nok fra produktionen af alkoholfri øl, hvor alkoholen fjernes efter brygning.

Også pumpeproducenten Grundfos er muligvis på vej med hjælp.

»Mange af de virksomheder laver jo normalt noget andet. Lego laver legoklodser, men skal nu måske lave visirer. Grundfos laver pumper, og de vil gerne hjælpe med at lave noget andet. Det er en kæmpe opgave, som de er gået i gang med,« siger Thomas Senderovitz.

Han har stor ros til de mange, som har kastet sig ind i de forskellige opgaver.

»Det er helt vildt at opleve, hvordan de forskellige erhvervsledere har sagt, at de gerne vil være med, og hvordan virksomhederne stiller deres produktion til rådighed,« siger Thomas Senderovitz.

Han fortæller, at der bliver arbejdet med at fremstille mange forskellige produkter. Det kunne for eksempel være sugekatetre, som man bruger på en intensivafdeling.

»Jeg vil gerne understrege, at vi ikke står til at løbe tør for det, men den slags skal vi være sikre på, at vi har nok af. Det kunne også være dele til respiratorer, eller måske kan vi fremstille hele respiratorer i Danmark. Lige nu er der ingen sten, som vi ikke prøver at vende,« siger Thomas Senderovitz.

Mange henvendelser

Han siger, at der kommer så mange henvendelser ind i øjeblikket, at det ikke er muligt at besvare alle.

»Vi får mange henvendelser, og der er måske nogen som føler, at de ikke kommer hurtigt nok igennem. De store og mellemstore virksomheder har vi fat i, men til de mindre, som måske kan noget helt specielt, skal man blive ved med at skrive til os,« siger Thomas Senderovitz.

En af de store udfordringer ved at forsøge at skaffe produkterne i udlandet er, at der stor konkurrence fra mange sider om at købe for eksempel værnemidler. Samtidig bliver for eksempel masker typisk produceret i Kina, og efter at flytrafikken stort set er indstillet, kan det betyde, at der vil gå lang tid, før de ankommer til Danmark.