Mærsk er nu blot syvende mest værdifulde børsselskab i Danmark

Coronavirussen har været hård ved Mærsk-aktien. På blot to uger er mere end 20 mia. kr. barberet væk fra det engang så dominerende lyseblå papir. De seneste fald sender A.P. Møller – Mærsk ned som blot nummer syv blandt de mest værdifulde børsnoterede virksomheder.

Søren Skou, topchef i Mærsk, har siden 2016 arbejdet på store strateegiske forandringer i den danske virksomhed. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang var det utænkeligt, at noget andet selskab end A.P. Møller – Mærsk lå øverst, når listerne over Danmarks mest værdifulde selskaber blev studeret. Virksomheden, der stadig er størst målt på omsætning, sad tungt på tronen. Men sådan er det langt fra længere.

De seneste ugers store kursfald pga. frygten for coronavirus er herhjemme især gået ud over Mærsk. Selskabet er baseret på lukkekursen torsdag nu blot 134 mia. kr. værd. Det placerer den danske virksomhed på en syvendeplads på listen over markedsværdi blandt de børsnoterede virksomheder.

Klart størst er Novo Nordisk, som er mere end 1.000 mia. kr. værd. Medicinalkoncernen overhalede Mærsk i sommeren 2010 på et tidspunkt, hvor Mærsk-aktien led under eftervirkningerne fra finanskrisen. I juni 2018 var det så Ørsted – der engang var det gamle, støvede Dong – som passerede A. P. Møller - Mærsk.

Siden er mange andre løbet forbi transport- og logistikvirksomheden. Coloplast, DSV, Carlsberg og Vestas er i dag også mere værd end A.P. Møller – Mærsk. De næste, som overhaler, kan bliver virksomheder som Novozymes, Genmab og Chr. Hansen.

Den dystre aktieudvikling for Mærsk kommer, mens virksomheden kæmper for helt at ændre den strategiske retning i virksomheden. Siden 2016 er alle energidele solgt fra, og virksomheden skal udvikle sig til en digitaliseret og moderne transportkoncern. Men det tager tid, og investorerne vil ikke købe Mærsk-aktien, før ledelsen har bevist, at tingene går i den rigtige retning.

Siden 1. januar er Mærsk-aktien faldet med over 30 pct. og er dermed den aktie i C25, som har klaret sig dårligst. Tabet svarer til, at 64 mia. kr. er forsvundet ud af markedsværdien siden nytår. Fredag er aktien faldet yderligere godt to pct.

Men på ét punkt er A.P. Møller-Mærsk stadig nummer et. Virksomheden omsatte sidste år for 260 mia. kr. og er ud fra den målestok Danmarks største virksomhed. Det er en plads, som shippingkoncernen har indtaget siden 1982, hvor virksomheden fravristede pladsen fra det dengang store industrikonglomerat ØK. Novo Nordisk omsatte i 2019 for 122 mia. kr.