Mærsk-topchef om coronavirus: »De næste uger bliver afgørende«

De holder vejret i Mærsk. Det store udbrud af den smitsomme coronavirus i Kina har kostet flere end 2.000 mennesker livet og har ramt A.P. Møller - Mærsk forretning hårdt. Men de første tegn på, at virussen er inddæmmet er begyndt at vise sig, og de næste to-tre uger vil blive afgørende, siger topchef Søren Skou.

Mærsks forretning er hårdt ramt af coronavirussens betydning. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR/AFP/China OUT

Inden for de næste uger bliver det mere klart, hvor hårdt den omfattende coronavirus udvikler sig, og hvor alvorlige konsekvenser den vil få for A.P. Møller - Mærsk. Topchef Søren Skou siger, at de forventninger, den store danske virksomhed torsdag lagde frem, er forbundet med usædvanlig stor usikkerhed på grund af den smitsomme sygdom.

Mærsk forventer, at virksomheden i 2020 kommer til at tjene omkring 38 mia. kr. fra driften. Børsnoterede virksomheder skal give et bud på indtjeningen i det kommende år, men det havde Søren Skou gerne ventet med.

»Jeg ville ønske, at vi ikke skulle have fremlagt vores forventninger nu, for det er svært at se, hvad der kommer til at ske på grund af coronavirussen. De næste to til tre uger vil afgøre, hvilken vej det kommer til at gå. Lige nu går det i positive retninger, fordi antallet af smittede er begyndt at falde,« siger Søren Skou i forbindelse med årsregnskabet.

Den frygtede virus brød ud i millionbyen Wuhan og menes at være opstået på et madmarked, hvor der blandt andet blev solgt vilde dyr. Kineserne har forsøgt at inddæmme sygdommen ved blandt andet at holde landets fabrikker lukkede – også efter at det traditionelle kinesiske nytår var overstået.

»Normalt kommer folk tilbage fra nytåret og begynder at arbejde, men nu har de fået 14 dages karantæne og fået at vide, at de skal blive i deres lejligheder for at sikre, at de ikke har virussen. Det betyder, at kapaciteten på de kinesiske fabrikker er oppe på 50-60 pct. Vi må forvente, at de når op på 90 pct. i den første uge af marts,« siger Søren Skou.

Kina har stor betydning

For Mærsk har det stor betydning, hvad der sker i Kina. Containerrederiet Maersk Line har omkring 75.000 kunder, som tæller alt fra de største detailkæder, bilproducenter, elektronikgiganter til de store modehuse. Mange får deres varer fremstillet i Kina og transporteret af Mærsk til de amerikanske og europæiske forbrugere. Når de kinesiske fabrikker drosler produktionen ned, er der færre containere at sejle med.

Og i Hubei-provinsen, hvor Wuhan ligger, er der fortsat stort set ingen aktivitet.

»Der, hvor vi ikke kommer op på nogen kapacitet, er i Wuhan og Hubei-provinsen. Her er det stadig total lockdown, og ingen må bevæge sig uden for deres lejligheder. Men kineserne ser ud til at have formået at få det dæmmet ind,« siger Søren Skou.

Han siger, at noget af det, som blandt andet bliver afgørende, er, hvad der sker, når mange kinesiske arbejdere får lov at rejse ud i verden igen.

»Der er fortsat meget usikkerhed. For eksempel hvad der sker, når 250.000 kinesiske migrantarbejdere returnerer til Afrika og andre steder i verden. Der er en risiko for nye smittede i lande, som måske ikke er gode til at håndtere det,« siger Mærsk-chefen.

Skou forventer, at A.P. Møller - Mærsk vil opleve en svær marts, men at virksomheden vil se mere aktivitet fra april, hvis tendensen mod færre smittede fortsætter.

Færre er smittede

»Hvis antallet af smittede begynder at falde, vil vi have en påvirkning, hvor februar bliver en meget dårlig måned, og hvor der har været meget lidt produktion i Kina. Marts bliver også meget svær, men derefter vil vi se en kraftig rebound i april og maj. Det er det, som de fleste tror på, og det, som vi også tror på,« siger Søren Skou.

De kinesiske sundhedsmyndigheder oplyser torsdag, at der har været det laveste antal nye smittede af coronavirus på ét døgn siden 25. januar. I den kinesiske Hubei-provins er der ifølge myndighederne det seneste døgn 349 nye personer, der er blevet bekræftet smittet med coronavirussen. Det er et drastisk fald sammenlignet med dagen før, hvor der var 1.693 nye smittetilfælde i provinsen.

Udbruddet af virussen kommer, netop som A.P. Møller - Mærsk for alvor er begyndt at kunne fremlægge bedre resultater, efter at den store transformation af virksomheden blev sat i gang i 2016. Siden er alle energiforretningerne, inklusive Maerks Oil, solgt fra, og fokus er i dag på at skabe en moderne logistikvirksomhed baseret på containerrederiet Maersk Line.

Overordnet er Søren Skou tilfreds med 2019, men understreger, at indtjeningen endnu ikke er der, hvor den skal være.

»Vi leverer solid fremgang i vores finansielle resultater for 2019, men skal fortsat forbedre vores profitabilitet. Vi fastholder den gode fremdrift på transformationen på trods af en svag global vækst og verdenshandel, vedvarende handelskrig og udbredt geopolitisk usikkerhed på flere markeder,« lyder det fra Skou.

Driftsindtjeningen steg 14 pct. i 2019 til næsten 40 mia. kr., mens omsætningen faldt en smule til omkring 270 mia. kr. Aktier i A.P. Møller - Mærsk er omkring middag torsdag steget knap en pct.