Business-update: Dyster advarsel fra Trump sender aktier ud i ny nedtur

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

USAs præsident, Donald Trump, advarer om, at op imod 240.000 amerikanere kan komme til at dø af coronavirus. »This could be a hell of a bad two weeks,« siger præsidenten.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update, som giver dig en opsummering af dagens vigtigste erhvervsnyheder, der som alt andet er præget af coronakrisen.

God læselyst!

Aktier i ny nedtur

Efter de seneste dages plusser på børserne i Europa er aktiemarkedet tilbage i dybt negativt territorium onsdag. Det danske eliteindeks, C25, er faldet knap 2 pct., ført an af Jyske Bank, der dykker over 5 pct., og et 4,5 pct.-fald for SimCorp.

I USA er markedet også åbnet med røde tal, og det toneangivende S&P 500-indeks har tabt 3,6 pct. ved handelsdagen start.

I sidste uge og starten på denne uge var der ellers begyndt at være glimt af håb på finansmarkedet, der har været præget af tumult, siden coronakrisen for alvor gjorde sit indtog i Europa i midten af februar. Centralbankernes og regeringernes drastiske tiltag for at afbøde de negative økonomiske konsekvenser af udbruddet er blevet taget godt imod af investorerne, og spæde tegn på at virussen er ved at komme under kontrol i Europa, har hjulpet til at stoppe aktiepanikken.

The Wall Street Journal skriver, at den nye aktienedtur onsdag kommer, fordi den amerikanske præsident Donald Trump er kommet med en skarp advarsel om, hvor slemt coronaudbruddet kan blive i USA. Præsidenten forudser, at op imod 240.000 amerikanere kan miste livet på grund af virussen.

»I USA er vi i starten af en nedtur,« siger Steven Englander, strateg hos Standard Chartered til Wall Street Journal.

»Vi vil formentligt se højere arbejdsløshed, og den tidlige bund kan komme i maj, men det er meget spekulativt. For at det sker, har vi brug for en masse held og en seriøs gennemførelse af økonomiske og sundhedsmæssige tiltag,« tilføjer han.

Bilsalget dykker i Frankrig og Spanien

Det står sløjt til for den europæiske bilindustri. I Frankrig og Spanien er bilsalget i marts faldet med henholdsvis 72 pct. og 69 pct., skriver Bloomberg, og branchen forbereder sig nu på nogle hårde måneder forude.

»Det er meget sandsynligt, at salget af nye biler og lastbiler vil opleve det største fald siden 1945,« siger Juergen Pieper, analytiker hos Bankhaus Metzler, til Bloomberg.

Også i Danmark er coronakrisen gået ud over bilsalget. I marts blev der indregistreret 15.184 personbiler herhjemme, hvilket er det laveste antal biler i marts måned i syv år.

De svære vilkår for bilbranchen kommer, efter at coronaudbruddet har ført til fabriksnedlukninger for blandt andre Volkswagen, Peugeot, Fiat Chrysler og Renault. Samtidigt er befolkningerne i flere lande under udgangsforbud og i for eksempel Frankrig og Italien – to store markeder for bilproducenterne – er al ikke-essentiel produktion forbudt.

Continental, der laver tilbehør til biler, har trukket hele sin prognose for 2020 tilbage og lukket mere end 40 pct. af sine fabrikker.

Dommen over dansk økonomi: 3-7 pct. fald

Nationalbanken er onsdag kommet med sin coronadom over dansk økonomi, og det er ikke munter læsning. Banken spår, at den økonomiske aktivitet vil falde med tre til ti procent på grund af coronavirus. Det værste år i finanskrisen gav en negativ vækst på fem procent​. Det skriver blandt andre Berlingske.

»I Danmark har vi umiddelbart et solidt udgangspunkt for at få økonomien tilbage på sporet igen, når udbruddet fortager sig, og foranstaltningerne rulles tilbage. Men det kommer til at gøre ondt, før vi når dertil. De hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget, er nu og her med til at holde hånden under virksomheder og lønmodtagere,« udtaler nationalbankdirektør Lars Rohde.

Nu er økonomiske prognoser jo behæftet med megen usikkerhed, men flere økonomer bakker Nationalbanken op i sin prognose. Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, siger, at den dystre forudsigelse, virker »desværre realistisk«.

Her er fem skarpe bud på analyser og guides fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Sådan kan coronakrisen ramme boligpriserne: Storbank beregner tre scenarier

Nordens største bank har regnet på tre scenarier for boligmarkedet under og efter coronakrisen: Det gode, det onde og det grusomme. I værste fald kan krisen medføre prisfald på ti procent, skriver vores privatøkonomiske journalist Povl Dengsøe.

2. Genåbningen af Danmark kan blive et mareridt – sådan skal regeringen gøre

Statsminister Mette Frederiksen tog med sit pressemøde mandag hul på en ny kompliceret fase af coronakrisen. Samfundet, virksomhederne og arbejdspladserne skal gradvis begynde at genåbne efter påske. Det lyder nemt. Det kan blive et mareridt, hvis det håndteres forkert, skriver Business' redaktionschef Thomas Bernt og Berlingskes økonomiredaktør Ulrik Bie.

3. Pas på, også svindlere har øje for hjælpepakker

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og hans embedsfolk står med et kolossalt ansvar og en svær balancegang. På den ene side at få etableret hurtige og effektive hjælpepakker. På den anden side at undgå svindel og humbug med disse mange milliarder statslige støttekroner, skriver erhvervskommentator Jens Christian Hansen.

4. Danske Bank-direktør om behov for genstart af Danmark: »Usikkerhed er giftigt«

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbnede mandag døren for en langsom genåbning af Danmark efter påske. Hos landets største bank, Danske Bank, ser man frem til at få ryddet en masse usikkerhed af vejen, skriver journalist Søren Martin Olsen.

5. Erhvervsmand i hårdt angreb på Bestseller-boss: »Som dansker skammer jeg mig over ham«

Anders Holch Povlsens holdingselskab bør låne sin trængte tøjvirksomhed Bestseller penge i stedet for at lade udlejere, medarbejdere og staten betale for Bestsellers tab under coronakrisen, mener erhvervsmand og økonomiprofessor. Det skriver journalist Mette Dalgaard.