Business-overblik: Netbutikker i frontalangreb på PostNord

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

PostNord har ikke leveret varen i billedlig forstand. Derfor skifter en række netbutikker nu postbud og sætter den dansk-svenske postkæmpe under yderligere pres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Denne kolde forårsmorgen kan du varme dig ved overblikket over de væsentligste historier fra det danske forretningsliv. Vi starter med de kvindelige topchefer, der er så meget rift om, at de ifølge headhuntere faktisk kan få et ganske pænt løntillæg. Vi skal også forbi PostNord, som bliver angrebet af en række netbutikker for at være for dyre og for dårlige. Vi runder også Nets, hvis amerikanske ejer melder sig på banen med en ganske pæn pose penge til yderligere opkøb. Alt imens håber Pandora på, at der også venter dem poser af penge fra de kinesiske forbrugere.

1
Kvindelige topchefer kan vælge og vrage

Erhvervslivet efterspørger kvinder og er parat til at betale en merpris for den rette kvindelige kandidat til en CEO-stilling eller en post i koncerndirektionen. Sådan lyder meldingen fra topcheferne for det internationale headhunterfirma Boyden, der er blandt verdens ti største, til Berlingske.

»Kvinder på topposter kan vælge og vrage,« konstaterer Jörg Kasten, der ud over at være bestyrelsesformand også er managing partner for Boyden i Tyskland og har mange års erfaring fra headhunterbranchen.

Så mens kvinder lønmæssigt halter efter mænd i de fleste jobfunktioner på arbejdsmarkedet, er den lønforskel næsten udvisket, når det gælder topjob i erhvervslivet. Men løn er én ting, noget andet er balancen i antal. Trods den stigende efterspørgsel på kvinder til topposter er der stadig en meget skæv kønsfordeling i direktionerne i de største børsnoterede virksomheder i Europa, viser nye tal fra EUs statistiske enhed Eurostat. Det står endda værre til i de danske direktioner, hvor der er meget langt mellem kvinderne. Danmark er således tæt på en bundplacering med en kvindeandel på sølle 11 pct. i bestyrelserne.

2
Netbutikkerne skifter postbud

For dyr og for dårlig. Det er den kontante dom over PostNord fra en gruppe af netbutikker, der nu har fundet sig et nyt postbud. Butikker såsom Coolshop, helsekostforhandleren Med24, skønhedsforhandleren Luxplus, og gavekortleverandøren Egmonts Go Gift har ifølge Børsen indgået et nyt samarbejde.

»Vi synes ikke, Postnord har behandlet os ordentligt. Servicen bliver dårligere og dårligere, og priserne stiger,« siger adm. direktør for netbutikken Coolshop, Jacob Risgaard, til Børsen.

I stedet for PostNord vil fragtportalen Coolrunner pulje de forskellige butikkers pakker, som derefter leveres af udbringningsvirksomhederne Bring, DAO og Danske Fragtmænd. Det skal tage kampen op mod den dansk-svenske postgigant, som ikke kan genkende billedet af for høje priser.

»Vi følger markedet og vil sælge til markedspris. Hverken mere eller mindre,« siger Troels Veise, salgsdirektør i PostNord, til avisen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Nets-ejer melder sig klar til opkøb med enorm pengesæk

Størrelse er afgørende, når det kommer til det globale betalingsspil. Derfor står Nets-ejeren Hellman & Friedman ifølge Finans klar med det helt store checkhæfte til at foretage enorme opkøb. Kapitalfonden, der sidste år købte Nets af børsen, melder sig klar til at rejse så meget som 70 mia. kr. for at sikre sig, at det er Nets, der står som vinderen af det igangværende konsolideringskamp på markedet for betalingsinfrastruktur.

»Vi tror, at der er et vindue i de næste par år for virkelig at skabe værdi og bygge en paneuropæisk vinder. Vi har nok krudt til at købe også meget store selskaber,« siger Stefan Goetz, der er bestyrelsesformand i Nets og partner i Hellman & Friedman.

Nets slæber dog i forvejen rundt på en pæn portion gæld. Sidste sommer fusionerede Nets med tyske Concardis, og det har skabt et selskab med en gæld på ca. 24 mia. kr. og et driftsresultat på knap fire mia. kr.

4
Pandora vil på kinesisk togt

Vi slutter af østpå. Pandora jagter vækst, og her er det kinesiske marked ikke overraskende en hjørnesten i at nå op i et højere salgstempo. Ifølge Finans vil den danske smykkekoncern have fat i de kinesiske kvinder med en lokal kollektion.

For ganske vist kunne Pandora sidste år melde om høj vækst i det kinesiske salg, der ramte to mia. kr. i 2018. Men det kom ikke fra selskabets eksisterende butikker, hvor salget rent faktisk faldt to procent. I stedet kom væksten fra nye konceptbutikker samt afsætningen gennem onlineportalen Tmall, som ejes af giganten Alibaba.

Salget skal derfor boostes gennem en kollektion af smykker, som kun kommer til salg i Kina, Hongkong og Taiwan.

»Vi har været i Kina i omkring fem år. Allerede tilbage i 2016/17 lancerede vi enkelte produkter, charms, som var relevante udelukkende for de kinesiske kunder. Det har været succesfuldt for os. Derfor har vores designafdeling kreeret en specifik kollektion til Kina med 15 produkter,« siger Kenneth Madsen, chef for Pandora Asia Pacific, til Finans.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre punkter i dag.

 • Tryg aflægger 1. kvartalsregnskab
 • ECB holder sit ordinære pengepolitiske møde. Der kommer næppe nyt med hensyn til vækst- og inflationsforventninger og heller ikke med hensyn til renten, men kommer der alligevel nye indikationer om fremtidig pengepolitik?
 • Håbet om, at der på kort sigt kan laves en god Brexit aftale, svinder. Pundet er fortsat pejlemærket, og det viser sig lidt fra den svagere side her til morgen.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktieinvestorer holder sig ifølge Ritzau Finans tilbage onsdag med kursfald til følge i kølvandet af en reduktion af de globale vækstudsigter fra Den Internationale Valutafond, mens handelsspændinger mellem USA og Europa fortsat eskalerer.

 • Nikkei 225 -0,7
 • Topix -0,8
 • Hongkongs Hang Seng -0,4
 • China Shanghai Composite -0,4
 • China CSI 300 -0,4
 • Taiwan Taiex -0,2
 • Sydkoreas Kospi +0,1
 • Indiens BSE Sensex -0,1
 • Singapores STI +0,1
 • Sydney ASX 200 0,0