Bagmandspolitiet beslaglægger 1,7 mia. kr. på udenlandske bankkonti

Efterforskning af den særlige skattesag om mulig svindel med udbytteskat fører nu til omfattende beslaglæggelser.

Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der ser nu ud til at komme et stort gennembrud i den særlige skattesag, hvor den danske statskasse er blevet unddraget 6,2 milliarder kroner i forbindelse med refusion af udbytteskat.

Svindlen foregik ved, at et netværk af selskaber i udlandet søgte om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der er chef for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kaldet Bagmandspolitiet – oplyser i hvert fald, at de har beslaglagt 1,7 milliarder kroner i denne sag.

»Vi har gennem meget komplicerede manøvrer fulgt pengesporet gennem flere europæiske lande og har nu fået beslaglagt cirka 1,7 milliarder danske kroner. Vi har fået danske retskendelser på, at pengene skal beslaglægges, og vi samarbejder nu med udenlandske myndigheder om at få pengene tilbage i den danske statskasse igen. Det kan sagtens blive op ad bakke, men vi har nu sikret at disse midler ikke bare kan forsvinde, hvis de viser sig at stamme fra kriminalitet,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Han peger på, at en del af de tilbageholdte penge efter internationale regler om bekæmpelse af økonomisk kriminalitet kan tilfalde det land, hvor værdierne er blevet fundet.

Ved koordinerede aktioner i England blev der tirsdag ransaget og beslaglagt muligt bevismateriale med forbindelse til i alt 12 selskaber. Bagmandspolitiet har i den forbindelse haft et tæt samarbejde med de såkaldte retshåndhævende myndigheder i England.

Statsadvokaten ønsker af hensyn til den videre efterforskning endnu ikke at oplyse, hvilke andre lande SØIK konkret har samarbejdet med.

Statsadvokaten oplyser, at der tillige er andre konti og indeståender, der i øjeblikket er underkastet efterforskning. Statsadvokaten kan derfor ikke udelukke, at der vil blive beslaglagt yderligere midler i den kommende tid.

Han ønsker af hensyn til muligheden for at sikre pengene – og få gjort et eventuelt strafferetligt ansvar gældende – ikke at fortælle nærmere om, hvilke lande, personkreds, banker eller selskaber, der er en del af det samlede sagskompleks.

»Vi er endnu langt fra mål i denne sag, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af. Men vi har nu et lille håb om, at ikke alle pengene er tabt for altid. Vi gør i hvert fald, hvad vi kan, for at efterspore de her værdier, hvor meget tyder på, at pengene ikke rettelig hører hjemme på de her udenlandske konti, men i den danske statskasse,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Skat indgav i august anmeldelse om formodet økonomisk kriminalitet i størrelsesordenen 6,2 milliarder kroner. Siden har SØIK intenst efterforsket sagen med hjælp fra danske og udenlandske myndigheder. Der er fortsat ingen anholdte eller tiltalte i sagen.