Skolelærer advarer efter grim oplevelse: Pas på vild gul pastinak

Den ene dreng fik store, smertefulde blærer på kroppen, herunder hånden som det ses her. Billede er bragt med samtykke fra forælder. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

En skolelærer fra Høng Privatskole på Vestsjælland advarer mandag aften om en plante, som har medført udslæt med blærer hos tre af de børn, han havde med på udflugt torsdag.

Ét af børnene blev særligt hårdt medtaget af kontakten med planten og blev indlagt i weekenden.

»Vi havde en virkelig skøn skovtur i Høng Skov i torsdags med nogle af vores skønne elever fra skolen.«

»Desværre ændrede det sig fra fred og idyl til, hvad der kunne ligne et mareridt for nogle børn og deres forældre,« skriver Christian Løvenbalch Jensen på Facebook.

Han oplyser til B.T., at han sammen med flere ansatte på skolen torsdag var med 24 førskolebørn samt en 0.-klasse på en naturlegeplads i Høng skov. Børnene er i alderen fem til syv år.

Børnene legede blandt andet på en rutsjebane, men først for sent opdagede lærerne, at der vokser vild pastinak tæt op ad rutsjebanen samt spredt ud over hele området.

»Det har ikke været sådan, at eleverne har ligget og rullet sig i dem eller har knækket stænglerne.«

»De er kommet i berøring med dem, mens de har løbet op til toppen af rutsjebanen, og det har været nok,« siger Christian Løvenbalch Jensen.

Først var der ikke nogen skade at se.

Men omkring et døgn senere viste tegnene på udslæt sig.

»Hvis du får sollys samtidig med, at du kommer i kontakt med vild gul pastinak, så sker der en kemisk proces, der kan give udslæt,« siger skolelæreren.

Hen over weekenden stod det klart, at tre børn havde fået udslæt som følge af kontakten med den giftige plante, der ifølge naturguide.dk er i familie med den mere kendte bjørneklo.

Vild pastinak ses her ved den rutsjebane, som børnene fra Høng Privatskole legede på. Foto: Christian Løvenbalch Jensen Fold sammen
Læs mere

To børn har fået blærer på arme og ben, mens den tredje måtte indlægges på en børneafdeling.

Christian Løvenbalch Jensen fortæller, at han sammen med forældre og skole er blevet enige om at dele advarslen om den invasive plante, der kan give de eksemlignende og smertefulde udslæt.

»Vi har brug for, at vi får sendt et signal om, at der er ting, man skal være påpasselig med, så ingen andre skal opleve det her,« siger han.