Kina sender nummer tre

Der bliver premierminister Wen, der skal repræsentere Kina til klimatopmødet. Dermed sender Kina ikke sin mest magtfulde politiker. Og det er måske amerikanernes skyld, lyder kritikken. Ifølge avis overvejer Barack Obama et tredje besøg i København.

Det bliver premierminister Wen Jiabao, som skal repræsentere Kina på klimatopmødet i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMR ABDALLAH DALSH

BEIJING: Kinas premierminister, Wen Jiabao, kommer til klimatopmødet i København. Det oplyste det kinesiske udenrigsministerium i går.

Kina offentliggjorde også for første gang et konkret bindende mål for, hvor meget landet vil reducere sin udledning af CO2 med.

Set i forhold til 2005 skal Kina reducere sin udledning af drivhusgasser med 40-45 procent i 2020, oplyser Statsrådet til det officielle nyhedsbureau Xinhua. Statsrådet og de 50 medlemmer svarer reelt til Kinas regering.

Reduktionen er det såkaldte »carbon intensity«. Det vil sige, at Kina i fremtiden vil komme til at forurene mere, end det gør i dag. I hvert fald hvis den økonomiske vækst fortsætter. Altså flere fabrikker. Men de skal hver især forurene mindre end i 2005.

Glad Løkke

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykker glæde over, at Kinas premierminister kommer til klimatopmødet. Det viser vilje til at nå en ambitiøs aftale, siger Løkke.

»Kina har været en meget aktiv og konstruktiv medspiller i de internationale klimaforhandlinger op til klimakonferencen i København og har senest præsenteret en række konkrete tiltag til nedbringelse af landets udledninger,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Udmeldingen fra Beijing kommer dagen efter, at den amerikanske præsident Barack Obama offentliggjorde, at han kommer til København en enkelt dag, 9. december. Og at USA selv kom med sit bindende mål om at reducere den samlede udledning af drivhusgasser. I forhold til 1990 skal amerikanerne i 2020 formindske udledningen med fire procent.

Yang Ailun, talsmand for Greenpeace i Kina, er skuffet over, at det ikke er præsident Hu Jintao, der kommer til København, men Wen Jiabao, der sidder på tredjepladsen i det politiske hierarki i Kina.

»Vi havde helst set, at det var Hu Jintao, der skulle af sted. Han har mere magt og er bedre i stand til at tage beslutninger i de sidste dele af de endelige forhandlinger«, siger Yang Ailun.

Det er en af Kinas førende miljøeksperter uenig i:

»Den kinesiske præsident har en anden rolle end i USA. Både Hu og Wen er statsledere, og de er begge kvalificerede,« siger Zhang Haibin, der er professor i miljøpolitik ved Peking University og rådgiver for den kinesiske regering.

Obama overvejer

Ifølge amerikanske medier, er det endnu ikke definitivt udelukket, at Barack Obama sidder med ved bordet den 17. og 18. december, når FNs klimatopmøde slutter.

New York Times skrev i går, at embedsmænd i Washington har påpeget, at Obama onsdag ikke udelukkede at dukke op i København endnu en gang, men at han kun vil gøre det, hvis han mener, at det kan være nyttigt.

Samtidig sagde Canada premierminister Stephen Harper onsdag, at han havde drøftet sin og Obamas deltagelse direkte med Barack Obama. Harper, der er kendt for sin beskedne klima-entusiasme, sagde, at han han vil være glad, hvis Obama bliver væk fra topmødet, fordi det giver ham selv et alibi for ikke at dukke op. Men dér er man ikke endnu.

»Jeg vil blot påpege, at præsident Obama ikke har bekræftet sin deltagelse i ledernes møde i København. Jeg har faktisk diskuteret sagen med ham direkte,« lød det fra Stephen Harper.