Folk står i kø for at komme ud af banderne

Interessen for at få hjæp til at komme ud af bandemiljøerne har været overvældende, fortæller SSP-chef i Københavns Kommune.

Der er stor interesse blandt bandemedlemmerne for at få hjælp til at vende kriminaliteten ryggen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune har som den første i Danmark lagt planer for en exitstrategi, der skal hjælpe bandemedlemmer til at forlade det kriminelle miljø. Michael Melbye er sekretariatschef for SSP-arbejdet i kommunen.

Hvorfor er der brug for en exitstrategi?

- Vi har det sidste halvandet år haft en del udfordringer fra bandemiljøerne. Vi kan se, at rekrutteringen idag sker blandt de unge mellem 18 og 25 år, og derfor vil vi give dem et alternativ og hjælpe dem med de forhold, der skal til for at komme ud af bandemiljøet.
Hvad er det, I skal hjælpe med?

- Det er som regel hjælp til at færdiggøre uddannelse, så de føler sig rustet fagligt. Det er meget svært for mange af de unge at få et job, og det er noget, der ligger dem meget på sinde. Det hjælper vi også med. Og så kan det også være at hjælpe dem med boligsituationen, så de ikke skal bo  hos kriminelle kammerater eller på midlertidige adresser.
Skal de gå under jorden eller skifte identitet?
- De foreløbige erfaringer er, at hovedparten absolut vil blive i København. Så det er altså vores primære opgave, at få det til at lykkes. Men i enkelte tilfælde kan det være nødvendigt for dem at flytte eller endda få dem ind under et vidnebeskyttelsesprogram.

Kommunen vurderer, at er er 400 potentielle brugere af exitstrategien. Er der virkelig så mange?

-  Exitprogrammet forventer at komme i kontakt med 100 unge årligt, og omkring halvdelen af dem forventes at have banderelationer. Programmet henvender sig både til unge der begår alvorlig kriminalitet og unge med banderelationer. Kommunen vurderer, at den samlede målgruppe er 400 unge. Men vi har allerede 40 tilfælde, der har henvendt sig allerede inden det nye program træder i kraft.

Er det normalt?
-  Ja, for vores hidtidige  SSP+ tilbud for de 18-25 årige er bredt og for alle unge med alvorlige kriminalitetsproblemer. Men det har overrasket os lidt, at de 40 tydeligt har signaleret over for os, at der er mange andre i deres miljø, der også gerne vil have hjælp til at komme ud.

Hvorfor vil de ud?

- De vil gerne have et perspektiv på livet. Men de har svært ved at komme i gang og få en normal dagligdag. De har en omgangskreds, der ikke kan hjælpe, og derfor har de brug for hjælp fra nogen med overblik.

Hvad er målet?

- Målet er at helt klart, at de får en hverdag og et alternativ til det kriminelle netværk. Helt konkret er der et mål, at cirka 60 procent efter en to-årig periode er helt ude af kriminalitet. Det er meget tunge sager og unge, der er involveret i alvorlig kriminalitet, så det er ret højt succeskriterium, men et er et signal om, at vi vil lægge os i selen.