Ellemann og Pape siger nej – vælgerne er ikke helt enige

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Det Konservative Folkeparti partileder Søren Pape Poulsen, Venstres partileder Jakob Ellemann-Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu et overblik fra Berlingske.

I går begyndte Folkemødet på Bornholm for alvor, og vi dækker selvfølgelig de vigtigste debatter, taler og udmeldinger her på Berlingske. Derudover kan du i Berlingske i dag læse om, at soldater savner muligheder for uddannelse, at en kødboss opfordrer til at kaste et blik på fødevaremomsen, at Mette Frederiksen vil sætte en grænse for karakterkravene på de videregående uddannelser, og at VK-vælgere er positive overfor en midterregering.

Lad os springe ud i det.

Kødboss opfordrer politikerne til at overveje usædvanligt tiltag for at dæmpe inflationen: Det er på tide, vi taler om momsen

Han er bekymret.

For den økonomiske udvikling, danskernes købekraft og politikernes manglende evne til at gøre noget ved det.

Derfor gør Danish Crown-topchef Jais Valeur nu noget usædvanligt og foreslår et opgør med årtiers danske skattepolitik. Et forslag, som han forventer at få tæsk for, men som alligevel er »nødvendigt« i den nuværende situation.

»Vi er for fuld fart på vej ind i en økonomisk krise, der er skabt af flere eksterne faktorer. Det bekymrer mig som både direktør for en af Danmarks største virksomheder og borger i Danmark. Jeg er bange for, at det kan gå helt galt,« siger Jais Valeur:

»Jeg tænker, at det nu må være tid til at kigge på fødevaremomsen og overveje, om man ikke skal regulere den.«

Skatteminister Jeppe Bruus (S) tror ikke på at en momsnedsættelse er den rigtige vej at gå.

»Vi ser med stor alvor på prisernes udvikling, der rammer rigtig mange mennesker hårdt på deres økonomi. Derfor drøfter vi lige nu med Folketingets partier, hvordan konsekvenserne af de stigende priser kan håndteres bedst. Jeg tror ikke på en generel momsnedsættelse. Det hænger ikke sammen økonomisk og er ikke målrettet nok i forhold til dem, der har mest brug for hjælp,« siger Jeppe Bruus.

Læs med her.

Færre korte kontrakter skulle få soldater til at blive i Forsvaret, men ti år senere flygter de som aldrig før

Det er Hærens konstabler, der i særlig høj grad flygter fra Forsvaret. Og det er især de unge.

Det kunne man for nylig læse i Berlingske, hvor en optælling fra Forsvarets Personalestyrelse viste, at 916 konstabler og 125 officerer har forladt Forsvaret i 2021. Det er et rekordhøjt antal.

Men spørger man soldaterne selv, har de et meget klart bud på, hvordan man fastholder dem: De vil have ret til at uddanne sig videre til ingeniører, maskinmestre eller skolelærere, mens de stadig er i Forsvaret.

Og de vil have løn imens. For det har de tidligere haft ret til.

»I en travl hverdag skal man motiveres af andet, end at arbejdet er givende. Da vi havde CU-kontrakten, var det ofte en motivation at blive ved med at knokle på, fordi vi vidste, at efter to år og otte måneder begyndte vi at opspare en uges uddannelse om måneden, som vi kunne studere for og stadig få en nogenlunde løn imens.«

Sådan siger Chris Andersen, der har været i Forsvaret siden 2004.

Læs med her

Selvom deres partiledere siger nej, er V- og K-vælgere positive overfor midterregering

Det var en kold skulder fra Søren Pape og Jakob Elleman, der mødte Mette Frederiksen, da hun grundlovsdag i Jyllands-Posten foreslog en bred regeringen hen over midten.

Men nu kan Jyllands-Posten berette, på baggrund af en ny meningsmåling – der som altid er forbundet med en vis usikkerhed – at en stor dele af Venstres og De Konservatives vælgere er anderledes.

Et flertal på 60 procent af de konservative vælgere mener ifølge målingen, at det er en god idé at danne en regering hen over den politiske midte med deltagelse af partier fra både rød og blå blok, mens 17 procent af Papes vælgere mener, at det er en dårlig idé. Hos Venstre støtter 46 procent af vælgerne ideen om en bred regering, mens 26 procent er imod

Læs med hos Jyllands-Posten.

Mette Frederiksen vil gøre 10 til det højeste karakterkrav for videregående uddannelser

Hos Politiken skriver de, at statsminister Mette Frederiksen vil tage et opgør med karakterpres og et »socialt skævt« optagelsessystem på de videregående uddannelser.

Derfor vil hun gøre 10 til det maksimale karaktergennemsnit, der kan give adgang til en specifik uddannelse.

»For at tage toppen af det karakterpres, der er kommet, vil vi lægge en øvre grænse. Det vil sige, at der ikke længere er uddannelser, hvor du kan kræve mere end 10 i snit for, at du kan komme ind«, siger Mette Frederiksen.

Læs hos Politiken.

Der sker i dag

Folkemødet 2022: Her taler partilederne
09.30–10.00. Moderaternes partiledertale ved Lars Løkke Rasmussen.
10.00–10.30: Liberal Alliances partiledertale ved Alex Vanopslagh.
13.00–13.30: Socialdemokratiets partiledertale ved statsminister Mette Frederiksen.
16.00–16.30: AFLYST: Venstres partiledertale ved Jakob Ellemann-Jensen.
19.00–19.30: SFs partiledertale ved Pia Olsen Dyhr.