Berlingske modtager Cavlingprisen for hvidvasksag

For anden gang på tre år modtager Berlingske Danmarks mest prestigefyldte journalistpris, Cavlingprisen, for undersøgende journalistik.

Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske har vundet Cavlingprisen 2018 for deres afsløringer af hvidvaskskandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske-journalisterne Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund modtog fredag eftermiddag Danmarks mest prestigefyldte journalistpris, Cavlingprisen, for deres artikelserie om hvidvask af enorme milliardbeløb i Danske Bank.

Sagen om Danske Bank er blandt de største kendte hvidvasksager i verden og er blevet omtalt som den største finansskandale i Danmark.

Berlingskes dækning af sagen har stået på siden marts 2017, da de tre journalister indledte undersøgelsen af hvidvask i Danske Banks estiske afdeling. Afsløringerne har særligt det seneste år fået gennemgribende konsekvenser.

En lang række topchefer i Danske Bank har forladt deres stillinger, mest bemærkelsesværdigt administrerende direktør Thomas Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen. Sideløbende er Danske Banks aktiekurs rundt regnet blevet halveret. Alene i 2018 blev Danske Banks markedsværdi næsten reduceret med 100 milliarder kroner.

Dækningen har også medvirket til, at Danske Bank selv indledte en omfattende undersøgelse. Den viste, at der i en otteårig periode blev sendt 1.500.000.000.000 kroner gennem omtrent 10.000 konti i Danske Bank Estland, hvoraf en stor del af pengene ifølge bankens undersøgelse bestod af mistænkelige summer.

»Der var ingen snebold, der bare ventede på at rulle helt af sig selv. I har løbet alene. Historien var jeres. Historien er jeres. Og grundet jeres journalistik, så er det nu også danmarkshistorie,« siger Kaare Sørensen, formand for Cavlingkomiteen om begrundelsen for prisen til Berlingskes journalister.

Cavlingprisen blev uddelt fredag ved en overrækkelse på Nationalmuseet. Her holder formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, tale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Prisen gives for særligt talent og initiativ

Cavlingprisen blev indstiftet i 1944 til minde om Henrik Cavling, tidligere Politiken-journalist og initiativtager bag Dansk Journalistforbund. Prisen gives for i særlig grad at have udvist initiativ og talent i det forgangne år.

Vinderen udpeges efter et længere forløb. Først bliver journalistiske projekter indstillet, i år var 24 projekter foreslået. Herefter udvælger Cavlingkomiteen et slutfelt af nominerede projekter, i år var tre journalistiske projekter nomineret. Og komiteen udpeger herefter den endelige vinder.

Det er tredje gang på blot fire år, at Berlingskes undersøgende journalistik har været blandt de nominerede. I 2015 blev Berlingske nomineret for den såkaldte Eritreasag og i 2016 for dækningen af forløbet bag landbrugspakken, som endte med at vinde Cavlingprisen. Begge afsløringer fik store samfundsmæssige konsekvenser.

Med Cavlingprisen følger 25.000 kroner og en legendarisk bronzestatuette på 2,2 kilo af Henrik Cavling udført af Jørgen Rode.

Michael Lund var også med til at afdække landbrugspakken og indskriver dermed blandt de få, som har modtaget Cavlingprisen mere end én gang.

Cavlingprisen blev indstiftet i 1944 til minde om Henrik Cavling, tidligere Politiken-journalist og initiativtager bag Dansk Journalistforbund. Prisen gives for i særlig grad at have udvist initiativ og talent i det forgangne år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Nomineret med DR og Politiken og TV2/Impact TV

Berlingskes dækning af hvidvaskskandalen indeholder to hovedspor. Artikelserien har vist, hvor systematisk Danske Bank var blevet brugt til hvidvask. Men lige så vigtigt: At den øverste ledelse i København havde kendskab til, hvad der foregik i den estiske afdeling. Bankledelsen blev både advaret af en intern whistleblower og af bankens egne revisorer.

Berlingske var i år i slutfeltet med DRs Jesper Tynell, som har afdækket, hvordan væsentligt materiale var udeladt i undersøgelseskommissioners arbejde, særligt Tibet-kommissionen, og holdet bag »De misbrugte filmbørn«, Sandra Brovall, Frauke Giebner, Amalie Kønigsfeldt, Cecilie Frydenlund og Peter Vesterlund fra henholdsvis Politiken, TV 2 og Impact TV.

I november 2018 modtog Berlingske også hæder for dækningen af hvidvasksagen, da Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund modtog FUJ’s Graverpris af Foreningen for Undersøgende Journalistik. Prisen blev givet for det, juryen vurderede som årets vigtigste undersøgende historie.

Året forinden modtog Berlingskes gravegruppe Den Lille Publicistpris fra Den Danske Publicistklub. Her indgik hvidvasksagen også som ét blandt flere undersøgende journalistprojekter bag valget.

Hvidvasksagen er på ingen måder slut. I november 2018 sigtede bagmandspolitiet Danske Bank for brud på hvidvaskreglerne. En række andre myndigheder er i gang med at kulegrave sagen. Det store spørgsmål er, om amerikanske myndigheder kan finde på at reagere med krav om milliardstore bøder.

Læs mere

Oplev hele hvidvasksagen i én onlinefortælling her.

Få overblik over hele hvidvasksagen her.

Læs mere om Cavlingprisen her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.