Berlingske-journalister nomineret til Cavling-prisen

Cavlingkomiteen har offentliggjort de fem nominerede til årets Cavling-pris. Berlingskes gravergruppe er nomineret for afdækningen af Eritreasagen.

Fra venstre: Morten Crone, Lars Nørgaard Pedersen og Simon Bendtsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cavling-komitéen har netop nomineret Berlingskes journalister Simon Bendtsen, Morten Crone og Lars Nørgaard Pedersen til årets Cavling-pris.

De tre journalister er nomineret for deres afdækning af den såkaldte Eritreasag.

I en stribe artikler har journalisterne fra Berlingskes undersøgende redaktion blotlagt en række usædvanlige forhold i de danske udlændingemyndigheders håndtering af et pludseligt stigende antal asylansøgere fra det afrikanske land Eritrea. Det lykkedes blandt andet journalisterne at udstille en stribe problemer bag den rapport, som Udlændingestyrelsen i første omgang brugte som argument for at kunne afvise hovedparten af asylansøgerne fra Eritrea.

»Vi er naturligvis utroligt beærede. Emnet om behandlingen af asylansøgere i Danmark er om muligt blevet endnu mere aktuelt de seneste måneder, og selv om presset på Europa og Danmarks grænser er usædvanligt, har alle en stor interesse i, at forvaltning og politikere fortsat handler sagligt, når det skal vurderes, hvilke asylansøgere vi skal tage imod fra andre lande,« siger Lars Nørgaard Pedersen fra Berlingskes gravegruppe.

Avisens DNA

Artikelserien skriver sig ind i de seneste års sager om politisk pres på embedsværket, og sagen er også flere gange blevet omtalt i internationale medier, blandt andet britiske Guardian, efter Berlingske-journalisterne kunne afsløre, at de britiske myndigheder brugte den danske Eritrea-rapport til at afvise asylansøgere i Storbritannien.

»Det er en fantastisk nyhed, at tre af vores journalister er nomineret til Cavling-prisen. I en tid med nedlæggelse af gravergrupper insisterer vi på vores undersøgende journalistisk, fordi en avis ud over at oplyse og underholde sine læsere har det som sit dybe DNA at kontrollere magten og afdække forhold i samfundet, som andre ikke ønsker frem i lyset,« siger Berlingskes chefredaktør, Jens Grund.

De nominerede til årets Cavling-pris er desuden:

  • Signe Daugbjerg og Michael Bech fra TV2 Nyhederne for dokumentaren »De Vaccinerede Piger«
  • Mikkel Vuorela fra Politiken for hans »begejstrede, legesyge og originale journalistiske fortællinger«.
  • Line Gertsen, Astrid Fischer, Mathias Friis, Laura Marie Sørensen og Niels Jacob Schøtt fra DR for deres afdækning af omfattende svigt i Sundhedsstyrelsens tilsyn med læger og styrelsens efterfølgende vildledning af Folketinget om sagen.
  • DR's Mellemøstkorrespondent Puk Damsgård for hendes reportager fra Mellemøsten og bogen »Ser du månen, Daniel«.

I alt 50 journalistiske præstationer har i år kæmpet om at blive nomineret til Cavling. Prisen overrækkes 8. januar 2016.