Rockens elegante bedstefar fylder 75

I et halvt århundrede har Charlie Watts, der har en fortid i Danmark, stilfærdigt passet trommerne i verdens største, stadig eksisterende rockband, The Rolling Stones.

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Han har været gift med den samme kvinde i over 50 år. I samme halve århundrde har han gjort en dyd af ikke at lade sig friste af de kvinder, der pryder rock-berømthedernes stjernebestrøede vej, og han er af The Daily Telegraph og Vanity Fair udråbt som en af verdens mest velklædte mænd.

Charles Richard Watts, som han rettelig hedder, lyder langtfra som en rebelsk rockmusiker, selv om han har bevæget sig blandt de største af slagsen siden begyndelsen af 1960erne. Han er det stabile, klippefaste omdrejningspunkt, der smækker trommestikkerne i tønderne, når Mick Jagger, Keith Richard, Ron Wood og resten af Cirkus Rolling Stones erobrer en koncertscene et eller andet sted i verden på en tilsyneladende endeløs turné. Læg dertil et ansigt, der kunne bruges som model for et maleri af en engelsk adelsmand fra 1600-tallet og en diktion, der burde kunne have skaffet ham en birolle som Oxford-professor i en inspector Morse-krimi. Ja, så har man en musiker, der skiller sig ud fra det typiske billede af et liv med sex, drugs and rock’n’roll.

Ikke at Watts ikke har mødt sine dæmoner. I 1980erne kæmpede han med alkohol- og narkoproblemer, men kom over det med familiens hjælp, hvilket han har fortalt åbent om. Men Charlie Watts er et i bund og grund borgerligt menneske, som egentlig hellere vil spille jazz end rock og efter eget udsagn hader turnélivet. Så meget at han har brugt sit tegnetalent til at lave en skitse af hvert eneste hotelværelse, han har overnattet i – det må være blevet til en del gennem årene. Men den trofaste Watts er opdraget med, at man passer sit arbejde, og hans arbejde er nu engang at passe trommerne i The Rolling Stones.

Det har han gjort så godt, siden han blev fast medlem af bandet omkring 1963, at han regnes blandt trommeslagernes største nulevende. Selv om han musikalsk i Stones-sammenhæng ikke gør meget væsen af sig. Han sørger, med Keith Richards ord, for, at de andre ikke løber løbsk på beatet.

Interessen for jazztrommer fik Charlie Watts, da han voksede op under beskedne kår i efterkrigstidens London. Blues og jazz var den musik, han og kammeraterne lyttede til. Han er uddannet i reklamebranchen og arbejdede omkring 1961-62 som reklametegner i Randers, hvor han i sin fritid spillede jazz med bl.a. nu afdøde Holger Laumann. Tilbage i London lod Watts sig friste af et fast job i et nystartet band, der blev til The Rolling Stones. I dag er han sammen med Jagger og Richards medejer af milliardforetagendet The Rolling Stones. Så succesrig er Stones-forretningen, at tidsskriftet The Economist for et par år siden brugte makkerparret Mick Jagger og Keith Richards som skoleeksempel på kreativ ledelse af en erhvervsvirksomhed.

Hvis de to udgør direktionen, så er Watts den uundværlige fagdirektør. Og ikke uden temperament. Berømt er en historie fra 1980erne, hvor Mick Jagger efter en våd aften tilbage på hotellet greb telefonen, ringede til Charlie Watts’ værelse og råbte: »Hvor er min trommeslager?«

Charlie Watts stod op, iførte sig habit og slips, vandrede hen til de andre, stak Jagger en på skrinet og hvislede: »Du skal ikke kalde mig din trommeslager. Du er min fucking sanger!« Hvorefter Watts trissede i seng igen.

Jo, de hygger sig i verdens største rockband. Og når Watts har fri, spiller han jazz med egne orkestre eller som gæstemusiker – han har bl.a. spillet med Danmarks Radios Big Band – og falder til ro hos sin elskede Shirley Ann Shepherd, der driver et hestestutteri. Watts lidenskab er elegant tøj og klassiske biler. Parret har en datter og et barnebarn.